-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...8°C, abaterile termice negative fiind de 1...7°C, la scara întregii țări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1...12°C, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura minimă a aerului va oscila între -10...4°C în aproape toate zonele de cultură, determinând producerea brumelor și a îngheţului la sol. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări ale vântului, pe întreg teritoriul agricol al țării. De asemenea, local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate, iar în zonele de câmpie vor fi condiții de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) se vor desfăşura uşor mai lent în majoritatea regiunilor, iar în nordul şi centrul ţării se va continua stadiul de repaus biologic. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), precum şi izolat începutul alungirii tulpinii (10-20%), îndeosebi în sudul ţării. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive. Funcție de data semănatului, rapiţa se va afla la înfrunzire (7-12 frunze) la nivelul întregului teritoriu, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate medie şi slabă. Speciile pomicole îşi vor menţine repausul vegetativ în aproape toate plantaţiile, iar în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de sâmburoase se va înregistra faza de umflare a mugurilor de rod şi începutul înmuguririi. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se va semnala starea de repaus biologic. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie) se vor efectua în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă), îndeosebi pe arealele agricole unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrări de calitate; • Efectuarea arăturilor și pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.); • Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK); • Continuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU