-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o alternanţă de zile normale, cu perioade în care regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6...16°C în zilele calde, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C și 3...15°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 8...22°C, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3...10°C la scara întregii țări, iar în zonele depresionare vor fi condiții de producere a brumei. Sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate regiunile agricole.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea pe ansamblu normală a proceselor de creştere şi dezvoltare a speciilor de câmp şi pomi-viticole, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, în zilele cele mai reci, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai lente, iar în zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic. Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla la înfrăţire (10-100%), precum şi local începutul alungirii paiului (10-25%). În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2020 vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (30-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) şi izolat, începutul alungirii tulpinii (10-15%), îndeosebi în zonele sudice. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie la culturile înfiinţate în perioada optimă, iar la cele tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă. La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. Pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) se vor înregistra umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea. Lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, arături, etc) se vor putea desfăşura în general în condiţii bune.

Recomandări de specialitate

Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă), îndeosebi pe terenurile unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrări de calitate. Efectuarea arăturilor și pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.). Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK). Lucrări de întreţinere la speciile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU