-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 5...17°C, limite apropiate de normele climatologice, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între 9...22°C, pe întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0...11°C în aproape toate zonele agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 4...15°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare. Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a țării. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În cea mai mare parte a Crișanei și a Moldovei, local în centrul Dobrogei și al Transilvaniei, izolat nord-estul Munteniei și nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), gradul de aprovizionare cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată), pe suprafețe agricole extinse din Crișana, izolat în nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidric din aer şi sol va fi în general favorabil desfăşurării normale a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie. Orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-80%). În semănăturile tardive se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (75-100%) şi înfrăţire (10-100%). Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (10-18 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi butonizarea (10-20%), la nivelul întregii ţări. În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) își vor continua înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea şi începutul înfloririi (măr). La viţa-de-vie se vor semnala fazele de „plâns” şi local, înmugurirea, în cea mai mare parte a podgoriilor. Sub aspect fenologic, sfecla de zahăr din principalele bazine de specialitate se va afla la germinare și răsărire, iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea încolţirii. Culturile de floarea-soarelui şi porumb înființate până la această dată vor parcurge germinarea şi izolat, începutul răsăririi, extinzându-se totodată lucrările de semănat. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof). Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă. Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp. Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU