-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea rece sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toate zonele agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4...13°C în prima parte a perioadei, mai scăzută cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale și 10...20°C spre sfârșitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8...25°C, pe întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va oscila între 0...14°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9...20°C, favorabilă atât pentru parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile semănate până în prezent, cât şi pentru continuarea însămânţărilor de primăvară. Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă în majoritatea regiunilor, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul de 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul. În cea mai mare parte a Crișanei și Moldovei, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată). Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, local în vestul Crișanei, izolat în nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor şi ușor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă, își vor definitiva faza de apariție a frunzei a treia (90-100%), continuându-se înfrăţirea și alungirea paiului (10-100%). Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) și înflorire. Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea și înflorirea. În aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie vor predomina fazele de „plâns” și înmugurire. La sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de semănat/plantat. Culturile de prășitoare (floarea-soarelui şi porumbul) înființate în epoca optimă se vor afla la germinare și răsărire, continuându-se lucrările de semănat. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc) se vor desfăşura în bune condiţii.

Recomandări de specialitate

Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr). Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole. Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU