-

Caracteristici meteorologice

Vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12...21°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și 8...17°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 14...28°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2...14°C, pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va prezenta valori cuprinse între 9...22 °C, optime pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară înființate până la această dată. Sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol și vor fi condiții de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în vestul Crișanei, izolat nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol. Cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge înfrățirea și alungirea paiului (20-100%), precum și faza de „burduf” (10-30%), îndeosebi în semănăturile înființate în epoca optimă și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Sub aspect fenologic, la rapiță se vor înregistra alungirea tulpinii şi apariţia inflorescențelor (20-100%), precum și înflorirea (10-40%). La pomii fructiferi se vor continua creşterea frunzelor/lăstarilor, înflorirea şi legarea/dezvoltarea rodului, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Speciile viticole din majoritatea podgoriilor se vor afla în fazele de înmugurire și dezmugurire. În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr și cartoful pentru consum vor parcurge germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de plantat. Floarea-soarelui și porumbul semănate în perioada optimă își vor continua primele faze de vegetație (germinare și răsărire), pe aproape întreg teritoriul. În zilele cu precipitații, lucrările specifice perioadei (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr) pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor în semănăturile de toamnă. Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantațiile pomi-viticole. Verificarea și controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacității de germinare. Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă cu îngrășăminte minerale complexe.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU