-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...21 °C la nivelul întregii țări, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...27 °C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între 5...15 °C, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 11...23°C, optimă parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire și înfrunzire) la culturile înfiinţate în epoca optimă. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină în aproape toată țara. De asemenea, la începutul perioadei, cantităţile de apă prognozate pot depăşi 15-20 l/mp şi izolat, 25-35 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, local vestul și nord-estul Banatului, nordul, centrul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul și nordul Dobrogei, estul , centrul, izolat sud-vestul și sud-estul Moldovei, nordul Crișanei. În cea mai mare parte a Moldovei și Crișanei, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei, se vor menține deficite moderate de umiditate în sol. În cultura de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată se va semnala local în vestul Crișanei, nord-estul și nordul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai intens. Orzul şi grâul de toamnă însămânţate în epoca optimă se vor afla predominant la alungirea paiului (50-100%), „burduf” şi înspicare (10-60%), iar local în jumătatea de sud a ţării, la orzul de toamnă se va putea declanşa înflorirea (10-15%). În culturile întârziate din punct de vedere fenologic se va continua alungirea paiului (30-100%). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de apă în sol. La rapiţa semănată pe suprafeţele din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se vor înregistra butonizarea, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (20-100%), precum şi formarea silicvelor (10-40%), starea de vegetaţie a plantelor fiind bună şi medie. Floarea-soarelui înfiinţată până la acestă dată îşi va continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (20-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-60%), iar în sudul şi vestul ţării se va semnala înfrunzirea (10-30%). Cultura de porumb va parcurge germinarea (50-100%), răsărirea (10-100%) şi formarea frunzei a treia (10-60%). În Transilvania şi Moldova , sfecla de zahăr îşi va definitiva germinarea (100%), aflându-se predominant la răsărire (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-40%). La cartoful din principalele bazine de cultură predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (10-100%) şi local, apariţia primei perechi de frunze (10-20%). Speciile de sâmburoase vor înregistra creşterea fructelor, frunzelor și a lăstarilor, iar la seminţoase va fi posibilă definitivarea înfloririi, totodată continuându-se legarea şi formarea rodului. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar soiurile timpurii de masă se vor afla la formarea inflorescenţelor. Lucrările agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc.) se vor putea desfăşura în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii germinative. Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă prin efectuarea tratamentelor cu erbicide, insecticide şi fungicide. Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente. Aplicarea de tratamente fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole. Combaterea buruienilor prin efectuarea de praşile mecanice/manuale în culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, etc).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU