-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 19...32°C, mai ridicată cu 1...8°C, în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 26...38°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 11...26°C, în cea mai mare parte a ţării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Totodată, cantitățile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul de 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în Banat, local vestul și sud-estul Crișanei, izolat sudul Olteniei și nord-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi intensificate în majoritatea regiunilor agricole, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30...32°C) de rezistenţă, la prăşitoare se va semnala ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul, vestul şi sud-estul teritoriului. La orzul de toamnă se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări. Grâul de toamnă se va afla la maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), continuându-se totodată recoltarea. La cultura de rapiță ajunsă la maturitatea tehnologică se vor extinde şi chiar definitiva lucrările de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de formare a calatidiului şi înflorire (20-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva înfrunzirea (100%), aflându-se la apariţia paniculului (30-100%), înflorire (10-100%) şi mătăsire (10-90%). Sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, înflorirea, formarea şi creşterea tuberculilor. La pomii fructiferi vor predomina creşterea/dezvoltarea fructelor şi înfrunzirea. Totodată, speciile timpurii de cireş, vişin, cais, piersic şi prun, ajunse la maturitatea de consum se vor recolta în cea mai mare parte a plantațiilor. Viţa-de-vie își va continua înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali, precum şi formarea şi creşterea boabelor la soiurile de masă. Lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor realiza în condiţii favorabile, în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

Continuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole. Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la prăşitoare. Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU