-

Caracteristici meteorologice

În această perioadă vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, chiar caniculară, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20...32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura maximă a aerului va oscila între 27...39°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 12...25°C în majoritatea regiunilor agricole. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului local cu aspect de vijelie, îndeosebi în zonele nordice, vestice și centrale.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb neirigat, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. În Banat și Maramureș, local sudul și sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Crișanei, sudul și estul Moldovei, sudul, izolat în estul Olteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile biologice ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, în zilele cele mai calde, procesele de vegetaţie la speciile prăşitoare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială sau totală a acestuia, forţări stadiale, precum şi izolat, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui. Grâul de toamnă se va recolta pe ultimele suprafeţe şi în regiunile agricole din jumătatea de nord a ţării. De asemenea, la cele întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea în ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare. Cultura de floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară (10-100%) în cea mai mare parte a regiunilor, izolat fiind posibilă declanşarea maturităţii depline (10-20%). Porumbul îşi va finaliza faza de apariţie a paniculului (80-100%), aflându-se la înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din zonele de câmpie se va putea înregistra maturitatea ceară (10-15%). La sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), în toate zonele de cultură. În principalele bazine specializate, la cartof se vor semnala fazele de formare şi creştere a tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară. Speciile pomicole se vor afla la acumularea zahărului în fructe, creşterea şi coacerea rodului, precum şi dezvoltarea mugurelui terminal, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge creşterea lăstarilor laterali şi dezvoltarea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă se va putea declanşa acumularea zaharurilor. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice (tratamente fitosanitare, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii.

Recomandări de specialitate

Lucrări de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţǎrilor de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de seceta pedologică. Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU