-

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obișnuit și chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 18...31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 25...38°C, în toată țara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 11...23°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, Moldova și Transilvania, local în centrul și estul Dobrogei, izolat în estul Olteniei și vestul Crișanei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică în Banat, Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Olteniei și Dobrogei, local în sudul, sud-vestul, centrul, estul și sud-estul Munteniei, sudul și sud-vestul Moldovei, izolat centrul, estul și sudul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de dezvoltare şi maturare la speciile de prășitoare se vor desfășura mai intens, în special pe arealele cu aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30...32°C) ale plantelor vor determina în continuare răsucirea frunzelor în orele de amiază, uscarea parţială/totală a aparatului foliar şi forţări stadiale. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui își va definitiva înflorirea (100%), culturile aflându-se predominant la maturitate în ceară (10-100%) şi maturitate deplină (10-60%), îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă. La porumb se vor înregistra înflorirea paniculului și mătăsirea (30-100%), precum și maturitatea în lapte (20-100%) și maturitatea ceară (10-60%), în cea mai mare parte a țării. În toate bazinele de cultură, cartoful se va afla la creşterea tuberculilor, veștejirea vrejilor şi maturitate tehnologică, în special la soiurile de vară. Sfecla de zahăr va parcurge fazele de alungire/îngroşare a axei hipocotile (50-100%) și acumulare a zaharurilor în rădăcină. La pomii fructiferi (seminţoase) vor predomina creşterea/dezvoltarea fructelor și acumularea zahărului, iar la sâmburoase se va recolta în majoritatea plantațiilor. Speciile viticole din aproape toate podgoriile își vor continua creşterea boabelor, acumularea zahărului şi coacerea în „pârgă”, îndeosebi soiurile extratimpurii şi timpurii de masă. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor desfășura în condiţii bune.

Recomandări de specialitate

Aplicarea irigaţiilor pe suprafețele agricole unde se menţin deficite de apă în sol. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa-de-vie (tratamente fitosanitare, erbicidări, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU