-

Caracteristici meteorologice

La începutul și sfârșitul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, iar în restul perioadei, vremea va fi în general normală, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16...31°C în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi 14...26°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 22...40°C, în aproape toate regiunile. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 5...22°C, în cea mai mare parte a ţării. Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi semnificative, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb neirigat rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei și Transilvaniei, local în centrul și estul Dobrogei, izolat estul Olteniei și vestul Crișanei. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică, în Banat și Maramureș, pe suprafețe extinse din Crișana, Oltenia și Dobrogea, local în sudul, sud-vestul, centrul și sud-estul Munteniei, izolat centrul și estul Transilvaniei, sudul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În zilele cele mai calde, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, precum şi a deficitelor de umiditate în sol, comparativ cu cerinţele mari față de apă ale culturilor prăşitoare din această perioadă, se vor semnala în continuare forțări stadiale, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, precum și şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui. Sub aspect fenologic, porumbul își va definitiva înflorirea paniculului și mătăsirea (80-100%), continuându-se maturitatea în lapte și ceară (10-100%), precum și maturitatea deplină (10-40). Funcţie de data semǎnatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară și maturitatea deplină (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. La cartoful din toate bazinele de cultură se vor semnala creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară. În centrul, estul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se vor înregistra alungirea/îngroşarea axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină. În toate plantaţiile, la seminţoase vor predomina creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se vor extinde lucrările de recoltare. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla la creşterea şi dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii şi extratimpurii de masă vor parcurge faza de acumulare a zaharurilor și coacerea în „pârgă”. Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi a dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, etc.

Recomandări de specialitate

Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la speciile pomicole şi culturile de câmp. Aplicarea irigaţiilor pe suprafețele agricole unde se menţin deficite de apă în sol. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Continuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa-de-vie (tratamente fitosanitare, erbicidări, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU