-

Caracteristici meteorologice

În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...28°C la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și 14...25°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile climatologice, în toate regiunile agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 18...34°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între 9...21°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb neirigat, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, Moldova și Transilvania, local centrul și estul Dobrogei, izolat în nordul și vestul Crișanei, estul Olteniei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), în Banat și Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Olteniei și Dobrogei, local în sudul, sud-vestul, centrul, izolat sud-estul Munteniei, centrul Transilvaniei, sudul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În general, procesele fiziologice ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale, în aproape toată ţara. De asemenea, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor de câmp vor fi în continuare stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate. În funcţie de data semănatului, porumbul se va afla predominant în fazele de maturitate în lapte (60-100%), ceară (30-100%) şi deplină (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10-100%). Izolat, în semănăturile efectuate în epoca optimă din sudul ţării va fi posibilă declanşarea recoltării. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala procesele de îngroşare a rădăcinilor şi acumulare a zahărului (20-100%), iar la cartof, creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, precum şi recoltarea la soiurile de vară ajunse la maturitatea tehnologică. La pomii fructiferi se vor continua fazele de creştere a rodului, acumularea zahărului, coacerea fructelor și recoltarea la soiurile de sezon. În cea mai mare parte a plantaţiilor viticole se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea în „pârgă” şi local, recoltarea la soiurile de masă. Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

Efectuarea arăturilor şi pregătirea terenului în vederea însămânţării în epoca optimă a culturilor de rapiţă, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului pe adâncimea 0-20 cm (ogor). Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Pregătirea terenului prin efectuarea unor lucrări superficiale adaptate conţinutului de umiditate din sol şi fără o mobilizare accentuată a solului, ca urmare a deficitului de apă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU