-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina în general o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4...14°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maximă a aerului se va situa între 8...17°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între 0...12°C la scara întregii țări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 6...16°C, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale speciilor de toamnă semănate până la această dată. Se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, local nordul și nord-vestul Banatului, vestul și sud-vestul Crișanei, izolat estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei și Banatului, local sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Dobrogei, izolat nordul și estul Moldovei, sudul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, ritmurile vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în majoritatea regiunilor agricole, exceptând zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, unde acestea vor fi încetinite şi izolat chiar stagnate temporar. Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), totodată extinzându-se şi chiar finalizându-se suprafeţele recoltate, în aproape toate zonele de cultură. La sfecla de zahăr din Transilvania, Moldova și Crișana vor predomina uscarea frunzelor, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică. Cultura de cartof din jumătatea de nord a ţării își va finaliza recoltarea în bune condiţii. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/rodului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive. Sub aspect fenologic, rapiţa, în functie de condiţiile pedoclimatice se va afla la germinare-răsărire (20-100%), precum şi creşterea primelor frunze (4-6 frunze). Orzul şi grâul de toamnă semănate pe unele suprafeţe agricole din Banat, Transilvania şi Moldova vor parcurge primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), continuându-se totodată lucrările de însămânţare, la nivelul întregii ţări. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale. Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Continuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm. Pregătirea patului germinativ şi semănatul la orzul şi grâul de toamnă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU