-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 7...22°C, mai ridicată cu 1...8°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 14...29°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0...14°C în aproape toată țara, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 11...20°C, limite optime efectuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent. Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în toate zonele de cultură. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole, la nivelul întregii ţări. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, îndeosebi în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive. Culturile de orz şi grâu de toamnă, funcţie de data semănatului, condiţiile pedo-climatice şi agrotehnica aplicată vor parcurge diferite faze de vegetaţie. Astfel, mai avansate fenologic vor fi cele semănate în epoca optimă aflate predominant în fazele de înfrăţire (50-100%) şi alungire a paiului (10-80%). În semănăturile tardive, plantele se vor afla la apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (60-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va înregistra predominant alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (10-100%), precum şi începutul înfloririi (10-30%). La soiurile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor semnala înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului îndeosebi la cais, iar la seminţoase (măr, păr, gutui), înmugurirea, dezmugurirea şi apariţia butonilor florali. Viţa de vie îşi va continua fazele de plâns şi înmugurire în majoritatea podgoriilor, iar local în sudul, vestul şi estul ţării se va înregistra dezmugurirea şi creşterea frunzelor. La culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor înregistra germinarea şi răsărirea (10-50%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de semănat. Lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor putea desfăşura în general în condiţii bune.

Recomandări de specialitate

Continuarea pregătirii patului germinativ în vederea efectuării lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof, porumb) pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU