-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 20...30°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C și 17...26°C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va situa între 22...38°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10...23°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină, pe aproape întreg teritoriul. Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, Maramureș și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Transilvania și Crișana, local în nordul, estul, sud-vestul, sudul și sud-estul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, local nordul, vestul, sudul și centrul Munteniei, nordul, vestul și estul Olteniei, sudul, izolat centrul și nord-estul Transilvaniei, centrul și nord-vestul Moldovei, sud-estul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare a menţinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32°C), la culturile prăşitoare aflate în perioada consumului maxim faţă de apă, se va produce în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, îndeosebi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate. Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra definitivarea maturităţii în lapte (80-100%), plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în ceară (10-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare. În cea mai mare parte a teritoriului agricol, rapiţa îşi va definitiva coacerea bobelor în silicve (90-100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. La cultura de floarea-soarelui se vor semnala fazele de formare a calatidiului şi înflorire (10-100%), la nivelul întregii ţări. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul se va afla la formarea paniculului (10-100%) şi înflorire (10-60%) la hibrizii extratimpurii. La sfecla de zahăr se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%). Cartoful, funcţie de data plantatului, va parcurge înflorirea (40-100%), precum şi creşterea tuberculilor (20-100%), în majoritatea bazinelor de cultură. Speciile de seminţoase (măr, păr) îşi vor continua creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar sâmburoasele (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla la înfrunzire, creşterea lăstarilor, precum şi dezvoltarea boabelor la soiurile timpurii. Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (recoltare, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.).

Recomandări de specialitate

Continuarea tratamentelor fitosanitare la culturile de câmp şi pomi-viticole. Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile manuale la speciile prăşitoare. Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU

 

 

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept