-

De ce să deschizi o afacere de agroturism în România

Agroturismul în România reprezintă o șansă mai ales pentru agricultori care, ținând cont de criza din sectorul agricol, sunt dispuși să încerce o nouă activitate utilizând, pentru creșterea rentabilității, infrastructura de care deja dispun.

Dar la fel de adevarat este ca agroturismul poate reprezenta o buna ocazie de a face o afacere si pentru cei care, obositi de ritmurile stresante ale vietii la oras si dornici de a face o schimbare, pot fi interesati de ideea de a se muta la tara, impreuna cu propria familie, pentru a lucra pamantul si a oferi ospitalitate turistilor.

Exista mai multe motive care pot determina o hotarare in acest sens. Astfel:

• Piata este in plina expansiune. Numarul turistilor care viziteaza fermele existente si care, dupa o vacanta chiar scurta petrecuta intr-o gospodarie agroturistica, doresc sa revina sau sa viziteze si alte ferme este in continua crestere;

• Investitiile sunt relativ reduse. Este vorba de investitii pentru organizarea casei deja existente, investitii care sunt necesare pentru a putea amenaja spatii si dotari adecvate primirii turistilor si care, in acelasi timp, pun in valoare patrimoniul propriu;

• Nu sunt necesare cunostinte speciale. Pentru a avea succes in aceasta afacere trebuie sa dispuneti de o buna amplasare a gospodariei, sa aveti un puternic simt al ospitalitatii si sa stiti sa gatiti;

• Activitatea este sezoniera, iar in timpul iernii se poate limita doar la weekend-uri. Exista si posibilitatea de a limita aceasta activitate numai la sezonul de primavara-vara, practica deja folosita de mai multi intreprinzatori din acest domeniu;

• Se pot valorifica produsele obtinute in gospodaria proprie. Legea prevede posibilitatea de a vinde produse din gospodarie, fapt care poate duce la castiguri insemnate;

• Este o afacere de familie. Activitatea se poate gestiona de catre membri unei familii (cei doi soti si copiii), deci nu este necesar sa se recruteze si sa se angajeze persoane straine;

• Sunt posibile anumite inlesniri financiare. Exista stimulente din partea statului si a Uniunii Europene pentru a stimula patrimoniul agricol.

Conditii de realizare a afacerii si riscuri

Pentru a demara o afacere in domeniul agroturismului este necesar sa fie identificate conditiile indispensabile succesului. Iata ceea ce trebuie respectat:

• Trebuie sa fiti intreprinzator agricol. Pot face agroturism numai cei ce sunt deja agricultori cu toate efectele si cei care obtin mai mult de 51% din venitul propriu din cultivarea pamantului. Aceasta nu inseamna ca agroturismul trebuie considerat sursa unica si exclusiva de venit.

• Trebuie sa dispuneti de spatii adecvate in care sa va desfasurati activitatea. Nu toate gospodariile sunt adaptate pentru a primi turisti. Lucrarile de reorganizare pot fi foarte costisitoare.

• Este important sa dispuneti de o gospodarie bine amplasata.
Gospodaria agricola in care se va desfasura activitatea trebuie sa fie amplasata intr-o zona in care circulatia este favorabila, unde se ajunge usor, nu departe de centrul localitatii, avand multe posibilitati de excursie sau chiar poate fi dotata cu echipament sportiv.

• Trebuie sa ofere un serviciu de calitate.
Mai ales in ceea ce priveste alimentatia, trebuie sa oferiti meniuri sanatoase si naturale, folosind bucataria traditionala din zona si retete taranesti.

• Trebuie sa aveti o dragoste puternica pentru viata la tara si simt accentuat al ospitalitatii.
Prima este necesara pentru a-i indemna si pe oaspeti sa aprecieze natura si sa considere vacanta petrecuta intr-o ferma agroturistica drept o experienta repetabila.

Cel de-al doilea este necesar pentru a indica celor care frecventeaza ferma ceea ce este important de vizitat in zona si pentru a nu va simti stanjeniti de prezenta oaspetilor in propria casa.

• Se recomanda sa faceti oferta dumneavoastra diferita de cea a concurentei.
Iata de ce inainte de a demara initiativa este recomandat sa vizitati fermele agroturistice vecine pentru a incerca sa oferiti alte servicii, deosebite si atractive.

Articole înrudite