-

Gospodari de România. Orașul care își produce singur energia electrică din...gunoi (VIDEO)

Există o vorbă din popor ce spune că "românul este inventiv" și care nu poate fi pusă la îndoială. Iar cînd inventivitatea se mixează cu ambiție și spirit practic, rezultatul nu poate fi decât unul pozitiv.

Acest mod de gândire a stat și la baza proiectului inițiat de autoritățile orașului Seini din județul Maramureș care, impulsionate de voință și determinare au reușit o premieră națională, asigurând curentul electric al localității, având ca materie primă propriile deșeuri.

Astfel, orașul Seini se poate mândri cu faptul că este prima localitate din România care își asigură curentul electric pentru iluminatul public grație instalației de biogaz pe care au construit-o, ce transformă deşeurile în electricitate.

Beneficiile acestei inițiative lăudabile sunt resimțite în primul rând de localnici, care vor plăti mult mai puțin pentru elecrticitate și care vor primi în schimbul gunoiului menajer, îngrășământ bio. Altă problemă ce și-a găsit rezolvarea prin această investiție este legată de eliminarea poluării din zonă. ”Oraşul Seini are tradiţie în creşterea animalelor şi ne-am trezit, la un moment dat, cu o problemă reală de mediu, în sensul că apa, pânza fratică de mică adâncime a fost afectată de depozitarea dejecţiilor animaliere care se făcea pe întreaga perioadă a anului. Apa era infestată cu nitraţi şi cu nitriţi. De asemenea, mirosul neplăcut devenea de multe ori insuportabil”, susține primarul localității, Gabriela Tulbure.

Cum funcționează instalația de biogaz?

Printr-un proces de „digestie anaerobă” într-un container ermetic, bacteriile descompun deşeurile în metan, azot şi dioxid de carbon. Instalaţia captează şi căldura, producând, simultan, şi electricitate. Resturile rămase reprezintă îngrăşământ bio.
Investiţia, care se ridică la peste 2 milioane de euro și-a dovedit eficiența într-un timp foarte scurt, iar spritul întreprinzător al celor ce au crezut în acest proiect și care l-au făcut să funcționeze, este demn de toată lauda!