-

Un sat din Alba dă lecţii de iluminare primarilor din restul ţării!

Comuna Ciugud este una dintre puţinele aşezări rurale din ţară şi singura din judeţ în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Şeuşa, reţeaua stradală de iluminat funcţionează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice. Lunar, administraţia locală a comunei Ciugud economiseşte astfel circa 20.000 de lei.

Proiectul este rodul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud, beneficiind de finanţare de un milion de euro din partea Guvernului Norvegiei. Aşa că, de câţiva ani, vântul şi soarele aduc economii la bugetul comunei Ciugud.

Dacă până la finalizarea proiectului administraţia locală plătea pentru iluminatul stradal din Şeuşa, de ceva timp, pe un deal din localitate funcţionează instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi ce asigură necesarul pentru reţeaua stradală a localităţii.

Aici au fost amplasate 7 panouri fotovoltaice şi o instalaţie eoliană.

În cadrul cercetării derulate de reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara s-a stabilit că viteza vântului este în jur de 11,5 metri/secundă, ceea ce înseamnă o valoare considerată optimă de specialişti.

Află mai mult despre acest subiect pe www.ziarulunirea.ro