-

Guvernul a decis o nouă taxă pentru români. Se aplică de la 31 martie 2019

Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plăteşte pentru cât arunci", „răspunderea extinsă a producătorului" şi „taxa la depozitare".

Guvernul a adoptat un act normativ, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2018, publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din 19 iulie 2018, prin care românii vor trebui să plătească o garanţie, de la 31 martie 2019, pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpără.

Această garanţie va putea fi recuperată de la operatorul economic în baza bonului fiscal.

Citește și Aceasta este taxa care atentează direct la sănătatea românilor

Conform art. 10, începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanţiei băneşti în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populaţiei este de 0,5 lei/ambalaj.

România, potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice.

Aceste instrumente economice sunt foarte importante pentru modernizarea gestionării deşeurilor din România, dar şi pentru implementarea legislaţiei europene în domeniu.

Pentru a pune în aplicare instrumentele economice „plăteşte pentru cât arunci" şi „răspunderea extinsă a producătorului" este necesară modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu, astfel încât să fie stabilite clar responsabilităţile şi obligaţiile tuturor actorilor implicaţi, ţinând cont inclusiv de modificările aduse prin promovarea pachetului economiei circulare.

Sursa: stiripesurse.ro
Sursa Foto: stiripesurse.ro