-

Cum se va calcula noua taxă de poluare. Se va achita împreună cu impozitul auto sau la efectuarea ITP

Noua taxă auto de poluare, este aproape gata şi, de anul viitor, aceasta va fi stabilită în funcţie de unele elemente variabile de la maşină la maşină.

Concret, aceasta se va calcula după o formulă care va conţine trei variabile.

Este vorba despre capacitatea cilindrică, norma de poluare şi emisiile efective de CO2 ale maşinii, variabile luate în calcul pentru taxele asemănătoare şi de unele ţări occidentale.

Din formula de calcul va face parte şi venitul mediu la nivel naţional. Grupul de lucru format pe lângă Ministerul Mediului are acum de ales din două variante de achitare efectivă a taxei.

Prima variantă, şi cea mai probabilă, este cea în care se va adăuga componenta de mediu în impozitul anual datorat pentru mijloace de transport.

O altă variantă luată în calcul prevede aceeaşi formulă de calcul, dar achitarea la efectuarea inspecţiei tehnice periodice. Comisia Europeană cere o altfel de taxare.

Daniel Anghel, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România, consideră că o astfel de taxă este în acest moment necesară, dar şi că ea trebuie concepută cu foarte mare atenţie pentru a fi conformă cu regulile europene.

Cu ceva timp în urmă ministrul Graţiela Gavrilescu declara că proiectul noii taxe va fi gata până la sfârşitul acestui an şi va fi unul atent conceput în aşa fel încât să respecte legislaţia şi să nu mai fie contestat în instanţe.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: adevarul.ro