-

Cartofii s-au scumpit anul trecut cu peste 20%

Cartofii s-au scumpit considerabil în ultimii doi ani, majorarea fiind de peste 20% numai anul trecut.

Producătorii din judeţul Covasna, supranumit şi "ţara cartofului", spun că vina este a comercianţilor, care, pe fondul scăderii stocurilor, pun adaosuri comerciale foarte mari.

Mai mult decât atât, suprafeţele cultivate sunt în scădere, cultura cartofului fiind extrem de costitsitoare şi pretenţioasă.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România, Romulus Oprea, afirmă că stocurile de cartofi sunt pe terminate, estimând că în depozitele producătorilor autohtoni mai există maximum 20% din cantităţile recoltate anul trecut.

Acesta susţine că sezonul agricol precedent a fost unul atipic. În prima fază, cu exces de umiditate, apoi cu secetă, fapt care a redus productivitatea.

Şi producătorii din ţările cu tradiţie în cultivarea cartofului din Europa s-au confruntat cu aceeaşi problemă, iar acest lucru a făcut ca preţul cartofului să crească faţă de anii precedenţi.

Totuşi, susţine Romulus Oprea, scumpirea excesivă a cartofilor a fost generată de comercianţi, care pun adaosuri excesiv de mari.

Potrivit acestuia, producătorii vând şi acum cartofii cu 1 leu, 1,50 lei kilogramul, iar pe piaţă ajung la 3,50 lei, chiar şi 4 lei kilogramul.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com

Articole înrudite