-

Vârful tensiunilor generate de criza COVID în domeniul bancar a fost depăşit

Vârful tensiunilor generate de criza COVID în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Într-un comunicat publicat astăzi, el a explicat că după ce timp de mai multe zile retragerile de numerar au fost consistente lucrurile s-au stabilizat.
În perioada 11-20 martie 2020, băncile au retras în numerar 4 miliarde 400 de milioane de lei de la Banca Centrală, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor. Nivelul a fost dublu faţă de decembrie 2019 în perioada sărbătorilor de iarnă. În ultimele zile însă s-a redus substanţial, iar în prezent, instituţiile de credit îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor, informează conducerea BNR într-un comunicat. Fondul de rezervă în numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile. Nu există blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă totuşi ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. Blocaje temporare şi punctuale au existat imediat după declararea stării de urgenţă, a explicat Mugur Isărescu. După anunţarea deciziilor privind politica monetară a BNR, ratele de dobândă s-au redus considerabil, iar cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1%, cu uşoară tendinţă de creştere în ultimele zile. Textul se încheie cu un mesaj de recunoştinţă către personalul medical, militar şi cel din Ministerul Afacerilor Interne, cu promisiunea că vor fi acoperite cu prioritate nevoile de finanţare ale operaţiunilor prin care se asigură cele necesare activităţii lor.

RADOR
Foto: Pixabay

banner 600 d 1