-

Încrederea în sectorul auto din Germania se prăbuşeşte

Încrederea în sectorul auto din Germania s-a prăbuşit în aprilie, înregistrând cel mai scăzut nivel din 1991, când Institutul economic Ifo a început colectarea datelor post-reunificare, arată rezultatele unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni.

Informaţiile vin în contextul discuţiei programate marţi între cancelarul Angela Merkel şi reprezentanţii industriei auto, în urma efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19). Analiştii se aşteaptă să se discute un plan pentru redresarea cererii de maşini.

Pe plan global, vânzările de maşini scad semnificativ, din cauza măsurilor adoptate pentru a ţine sub control epidemia.

Studiul Ifo, realizat în rândul a 75 de companii auto, arată că încrederea în sectorul auto din Germania a scăzut în aprilie la minus 85,4 puncte, de la minus 13,2 puncte în martie. Nivelul din aprilie 2020 este sub cel de minus 82,9 puncte înregistrat în aprilie 2009, în timpul crizei financiare globale.

"Nu am văzut niciodată cifre atât de slabe pentru acest sector cheie", a declarat Klaus Wohlrabe, director în cadrul Ifo.

Luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a declarat că nu vor fi luate decizii în timpul discuţiei dintre cancelarul Angela Merkel şi reprezentanţii industriei auto. Vor fi analizate problemele legate de locurile de muncă şi lanţurile de aprovizionare, a precizat Seibert.

Înaintea reuniunii, producătorii auto Volkswagen AG şi Daimler AG au solicitat Guvernului german să sprijine cererea de maşini, afectată de pandemie.

Analiştii se aşteaptă ca autorităţile de la Berlin să ofere subvenţii mai mari la achiziţionarea de maşini electrice.

Asociaţia Germană a Industriei Auto (VDA) vrea ca subvenţiile să includă şi vehiculele care au motoare pe combustie, dar autorităţile de la Berlin vor să combine măsurile de redresare a companiilor cu reducerea emisiilor de carbon.

Sursa: AGERPRES