-

COTELE SCĂZUTE ale apelor Dunării AFECTEAZĂ TURISMUL şi pescarii din zonă

La Tulcea, cotele apelor Dunării sunt scăzute, situaţie care afectează atât turismul, cât şi pescarii din zonă.

Operatorii turistici speră ca proiectele de decolmatare a unor canale din Deltă anunţate de autorităţile locale să se concretizeze cât mai curând.
Pescarii şi operatorii turistici sunt primii afectaţi de cotele scăzute ale Dunării. Marcel Mocanu, reprezentantul unei societăţi de turism: „Nivelul apei în Deltă nu este o problemă, dar trebuie să fie măcar cu 50-60 de centimetri puţin mai mare nivelul Dunării ca să mai crească apa pe lacuri şi pe jepci. În condiţiile actuale nu nu prea se poate intra pe unde intram înainte, plus că multe sunt colmatate, ar mai trebui puţin să le cureţi, să le mai adâncească şi pentru peşti, şi pentru păsări şi pentru noi.”
Agenţii economici şi pescarii susţin necesitatea unor lucrări de decolmatare în rezervaţie, iar Ion Munteanu, guvernatorul Deltei, aminteşte: „Noi avem în derulare trei proiecte referitoare la decolmatări în Delta Dunării, care însumează în jur de 13 milioane de euro şi care vor avea ca rezultat tocmai dragări şi readucerea circulaţia apei la nivelul normal, dar problema care se pune este faptul că anul acesta este un an excepţional.”

Prohibiția la pescuit, în 2020

Guvernatorul rezervaţiei crede că lucrările de decolmatare ar putea începe la sfârşitul anului şi menţionează că agenţii ecologi ai instituţiei monitorizează nivelul apei din Deltă. Ordinul de prohibiţie din acest an precizează că pescuitul în rezervaţie se poate suspenda la propunerea guvernatorului, în funcţie de condiţiile hidrologice.

RADOR

Foto: Pixabay