-

ANAF a devenit membru al Consiliului Executiv al Organizaţiei Intra-Europene a Administraţiilor Fiscale

România, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a devenit membru al Consiliului Executiv al Organizaţiei Intra-Europene a Administraţiilor Fiscale (IOTA), conform unui comunicat al ANAF remis AGERPRES.

ANAF a devenit membru alături de administraţiile fiscale din Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Grecia (în calitate de preşedinte al organizaţiei), Italia, Ungaria şi Suedia, în urma votului Adunării Generale a organizaţiei. Consiliul Executiv reprezintă organismul strategic, cu rol decizional al IOTA, şi este compus din nouă membri.

"Evenimentul a avut loc în perioada 24-25 iunie 2020, sub forma unei întruniri digitale şi este unul deosebit de important în viaţa organizaţiei întrucât Adunarea Generală reprezintă autoritatea supremă a organizaţiei, prin votul exprimat an de an de către cele 44 de administraţii fiscale membre. În cadrul reuniunii se propun, discută şi se adoptă măsuri/decizii importante privind activitatea, rolul şi dezvoltarea viitoare ale organizaţiei", se menţionează în comunicat.

Prin Programul de lucru al organizaţiei adoptat pentru anul 2021 s-a stabilit concentrarea atenţiei organizaţiei pe tematici de interes, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, precum: managementul creanţelor fiscale, combaterea fraudei la TVA, utilizarea datelor din schimbul automat de informaţii, implementarea BEPS, implicaţiile crizei COVID-19, combaterea criminalităţii pe piaţa muncii, riscurile economiei digitale, utilizarea analizei reţelelor pentru combaterea fraudelor, comunicare în vederea creşterii conformării fiscale etc.

Totodată, în cadrul evenimentului, reprezentanţii administraţiilor fiscale membre au avut ocazia de a schimba informaţii şi opinii cu privire la soluţiile adoptate în contextul provocărilor generate de pandemia COVID-19, dezbătând posibile abordări pentru asigurarea sustenabilităţii activităţii administraţiilor fiscale şi a activităţii de colectare a veniturilor în perioada următoare.

"Pentru România şi pentru ANAF participarea la lucrările Consiliului Executiv facilitează stabilirea unor bune relaţii de colaborare cu statele care fac parte din acest for decizional, relaţii care pot fi ulterior fructificate în cadrul unor cooperări specifice, proiecte bilaterale sau multilaterale sau în schimburi punctuale de bune practici în domeniul fiscal. În egală măsură, participarea activă a României, prin ANAF, în cadrul organizaţiei, contribuie la creşterea vizibilităţii şi consolidarea reputaţiei administraţiei fiscale române", se mai arată în comunicat.

Sursa: AGERPRES