-

Cât costă traiul decent în România. Cum se va calcula salariul minim

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis un proiect de lege - atacat anterior - care prevede ca salariul minim să fie stabilit de Guvern pe baza unui coș minim de cheltuieli.

Acest coș de consum a fost extins la peste 200 de bunuri și servicii și valorează aproximativ 7.000 de lei lunar per familie (formată din doi adulți salariați și doi copii), respectiv 2.500 de lei lunar pentru persoanele singure.

Scopul declarat al legii - care, în urma deciziei CCR, devine constituțională - este de a impune un mod de calcul pentru coșul de consum astfel încât acesta să asigure „un trai decent” angajaților, constituind baza de calcul pentru salariul minim pe țară.

La începutul lunii iunie, Parlamentul a votat legea care modifică modul de calcul pentru coșul de consum. Acest indicator a fost introdus prin lege în anul 2000, dar valoarea lui nu a mai fost actualizată din anul 2003, când era de 553 de lei pe familie.

INS va calcula costurile vieții

Potrivit proiectului legislativ, valoarea coșului de consum pentru un trai decent va fi calculată anual de către Institutul Național de Statistică (INS) și se aprobă prin ordin al președintelui INS.

Noua formulă de calcul se face conform unei anexe a legii, care include doar cantitățile minime (kilograme, litri, bucăți, număr de prestări etc.), nu și valoarea fiecărui produs/serviciu în parte.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

Articole înrudite