-

Finanţare de 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor

Aproximativ 9.000 de români pot beneficia de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor. Programul de finanţare ‘Casa Eficientă Energetic’ este prevăzut să înceapă la această oră.

Cu un buget de 430 de milioane de lei, programul va contribui la reducerea consumului de energie din locuinţe şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Ministrul mediului, Costel Alexe, a declarat că într-o locuinţă, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori şi 25% prin geamuri sau acoperiş.

Cheltuielile eligibile ale Programului ‘Casa Eficientă Energetic’ vizează, printre altele, instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unor centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi.

Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică. Cei interesaţi pot depune online cererea pentru primă energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite