-

Acordarea fondurilor europene, condiţionată de respectarea statului de drept

Acordarea fondurilor europene către statele membre ale Uniunii va fi condiţionată începând de luna aceasta de respectarea statului de drept.

Este pentru prima oară în istorie când Uniunea Europeană a introdus o astfel de restricţie pentru protejarea intereselor financiare comunitare.
Din 2021, Uniunea Europeană constituie prin datorie comună un fond de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, care se adaugă bugetului multianual pe şapte ani, în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro. Mai multe state au cerut condiţionarea accesării fondurilor de respectarea statului de drept. Ungaria şi Polonia s-au opus, dar în final negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului au ajuns la un acord. Astfel, instituţiile Uniunii sunt obligaţi să adopte în maximum şapte-nouă luni măsuri împotriva unei ţări dacă există riscul încălcării statului de drept. După ce stabileşte că un stat membru a încălcat statul de drept, Comisia propune sancţionarea prin oprirea unor fonduri. Apoi, Consiliul va avea o lună la dispoziţie pentru a adopta măsurile propuse prin majoritate calificată, adică minimum 55% dintre statele membre votează, ceea ce înseamnă 15 din 27, iar propunerea este sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puţin 65% din totalul populaţiei Uniunii Europene. Potrivit unui sondaj comandat de Parlamentul European în octombrie, aproape opt din zece cetăţeni europeni, 77%, sunt de acord cu condiţionarea alocării fondurilor comunitare de punerea în aplicare a principiilor statului de drept. În România, proporţia celor care aprobă principiul este 84%, mai mare decât media europeană.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite