-

Preţul gazelor naturale va atinge un maxim istoric

Prețul gazelor naturale va atinge un maxim istoric, fapt ce va extinde bazinul consumatorilor vulnerabili și va afecta inclusiv industria, conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă.

Liberalizarea gazelor de anul trecut a prins un moment favorabil cu cotații minime pe bursa de la Viena, bursă de referință și pentru noi., cotații de până la 10 euro pe megawatt, însă, odată cu ieșirea din pandemie și repornirea economiilor, cererea a crescut rapid anul acesta, fapt care a condus la cotații record în acest moment, de 44 de euro.

Gabriela Moroianu - Focus energetic: Piața liberă poate să aducă majorări de prețuri. Pe de altă parte, poate la fel de bine să ducă la scăderea prețurilor. Au fost prețuri de 20 de euro, au scăzut la 8-9 euro și acum au urcat la 44. Este posibil ca după ce trece, să îi spunem, această efervescență, prețurile să ajungă din nou sub 20 de euro.

Însă, pentru moment trendul este crescător, iar analizele Asociației Energie Inteligentă indică un preț istoric pentru români: 450 de dolari mia de metri cubi, preț mediu pentru toți consumatorii din România, fie ei casnici sau noncasnici, fapt care va reduce nivelul de trai, va afecta producția industrială și economia în ansamblu.

Dumitru Chisăliță: Dacă se adeverește creșterea la nivelul tuturor consumatorilor până la finele anului comercial, asta înseamnă că nivelul de sărăcie energetică sau raportul între preț și salariu ne va duce undeva la nivelul anilor 2010.

O analiză Economica.net arată că în acest moment, cei care trebuie să semneze contracte noi de gaze vor plăti cu până la 70% mai mult decât au plătit până acum, dar analiza vizează doar furnizorii mari de gaze din România, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite