-

SUTE de locuitori din Bistrița-Năsăud trăiesc la limita subzistenței

Comuna bistrițeană Zagra are cei mai mulți beneficiari ai ajutorului social. In această comună sunt 185 de asistați social, în vreme ce în tot județul Bistrița-Năsăud regăsim nu mai puțin de 1800 de locuitori care urmează să traverseze o iarnă doar cu venitul minim garantat de 142 de lei lunar.

Și la Tiha Bârgăului, o comună bogată în care trăiesc peste 6.600 de oameni, regăsim 103 benefiari ai venitului minim garantat , iar în alte comune precum Dumitrița, Târlișua, Teaca, Dumitra, sunt alte zeci de localnici care sunt nevoiți să trăiască doar din 142 lei pe lună, aflăm de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Venitul minim garantat a fost introdus ca instrument de securitate socială din cauza ratei din ce în ce mai mari a sărăciei, ca urmare a tranziţiei României şi a reformelor economice asociate.

Ajutorul se adresează celor mai sărace segmente sociale şi este menit să le ajute să scape de nivelul de sărăcie în care trăiesc, fără a descuraja atitudinea faţă de muncă.

Eligibilitatea pentru venitul minim garantat este stabilită prin verificările veniturilor şi ale bunurilor și asigură şi un drept la alte ajutoare , cum ar fi alocaţia pentru încălzire.

În plus, eligibilitatea pentru venitul minim garantat are în vedere şi asigurarea de sănătate (fără nicio obligaţie de a plăti contribuţia de asigurare de sănătate), ceea ce reprezintă un ajutor important pentru mulţi beneficiari.

Beneficiarii venitului minim garantat au, de asemenea, dreptul la forme de asistenţă suplimentare, cum ar fi ajutoare de urgenţă , finanţate de la bugetul central, ajutoare de înmormântare finanţate de la bugetul local.

Foto: pixabay

 

Articole înrudite