Comparativ cu anul trecut, în perioada iulie – septembrie, PIB-ul a atins un procent preliminar de 7,2%, respectiv, sub procentul mediu de 9,7% estimat într-un sondaj efectuat de Bloomberg. Practic, PIB-ul a crescut cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.
Deși ar fi de așteptat ca, în acest an, economia României să înregistreze unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere din Uniunea Europeană, de aproximativ 7%, criza politică din ultimele două luni, o criză care a aruncat guvernul în derivă, și un al patrulea val al pandemiei, care a atras noi restricții, ar putea împiedica o asemenea creștere.
Problemele din aprovizionare, „creșterea rapidă a numărului de cazuri de Covid, eventuale măsuri restrictive datorate ratei scăzute de vaccinare, precum și efectul inflației asupra consumului din următoarele două trimestre au făcut ca previziunile băncii Raiffeisen, legate de o creștere de 7,5% a PIB-ului la nivel anual, să poată avea o traiectorie descendentă”, a declarat analista Andreea Elena Drăghia, citata de Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay