Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Proiect: România se apropie de adoptarea salariului minim european
Economic 23 Aprilie 2024, 16:37

Proiect: România se apropie de adoptarea salariului minim european

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după...

Proiect: România se apropie de adoptarea salariului minim european
Inegalități economice în România: Unul dintre cele mai mari decalaje din UE, între veniturile populaţiei
Economic 18 Aprilie 2024, 15:50

Inegalități economice în România: Unul dintre cele mai mari decalaje din UE, între veniturile populaţiei

Datele recente dezvăluie o realitate îngrijorătoare pentru România, întrucât țara se confruntă cu unul dintre cele mai mari...

Inegalități economice în România: Unul dintre cele mai mari decalaje din UE, între veniturile populaţiei
Oradea păstrează poziția de vârf: Agenția Fitch reconfirmă municipiul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate
Economic 17 Aprilie 2024, 16:00

Oradea păstrează poziția de vârf: Agenția Fitch reconfirmă municipiul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate

Oradea se menține ferm în elita orașelor cu cea mai înaltă credibilitate, conform reconfirmării făcute de către prestigioasa...

Oradea păstrează poziția de vârf: Agenția Fitch reconfirmă municipiul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate
România înregistrează cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutivă
Economic 17 Aprilie 2024, 12:45

România înregistrează cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutivă

România se confruntă cu o provocare economică, deoarece în luna martie a înregistrat cea mai ridicată inflație din întreaga...

România înregistrează cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutivă
În această perioadă, România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană, în topul ţărilor cu cel mai ieftin combustibil
Economic 15 Aprilie 2024, 19:39

În această perioadă, România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană, în topul ţărilor cu cel mai ieftin combustibil

Preţul mediu al unui litru de benzină continuă să crească. Faţă de luna trecută, majorarea este de 3,2%.

În această perioadă, România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană, în topul ţărilor cu cel mai ieftin combustibil
România a înregistrat un grad de absorbţie de 97% a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020
Economic 14 Aprilie 2024, 19:28

România a înregistrat un grad de absorbţie de 97% a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020

România a înregistrat un grad de absorbţie de 97% a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020, a anunţat în...

România a înregistrat un grad de absorbţie de 97% a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020
Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus
Economic 13 Aprilie 2024, 18:45

Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus

Comisia Europeană a aprobat săptămâna aceasta relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, în valoare de aproximativ 2,5...

Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus
Antreprenorii români din străinătate sunt întotdeauna dornici să descopere oportunităţi de afaceri în România
Economic 12 Aprilie 2024, 18:55

Antreprenorii români din străinătate sunt întotdeauna dornici să descopere oportunităţi de afaceri în România

Antreprenorii români din străinătate sunt întotdeauna dornici să descopere oportunităţi de afaceri în România. La rândul lor,...

Antreprenorii români din străinătate sunt întotdeauna dornici să descopere oportunităţi de afaceri în România