-

Începe Evaluarea Naţională - proba la Limba și literatura română

Elevii de clasa a VIII- a încep astăzi Evaluarea Naţională. Prima probă este cea la Limba şi literatura română, iar examenul este programat să înceapă peste două ore. Află cum pot să arate subiectele.

Aproximativ 150.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi în această dimineaţă să susţină evaluarea naţională. Examenul va începe astăzi de la ora 9:00, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Absolvenţii trebuie să ştie că accesul în săli este permis până la 8:30. Pentru lucrarea scrisă, timpul destinat elaborării este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Şi în acest an, în săli sunt montate sisteme de monitorizare audio-video.

Candidaţii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, manuale, dicţionare, precum şi orice mijloc electronic de calcul, telefoane sau tablete. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale, cazurile de fraudă şi tentativă de fraudă sunt sancţionate cu excluderea din examen şi acordarea notei 1.

Toate aceste reguli sunt valabile şi la examenul de Matematică programat pe 13 iunie, dar şi la proba de Limba şi Literatura Maternă, planificată joi, 14 iunie. Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeaşi zi, se pot depune contestaţii, în intervalul orar 14-19.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie. Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale va avea o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.