-

Universitatea Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai, în clasamentul Quacuarelly Symonds

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca sunt singurele instituţii de învăţământ superior din România prezente în clasamentul Quacuarelly Symonds (QS) 2020, fiind situate în marja 801-1000, potrivit unui comunicat de presă al UB.

Conform clasamentului QS 2020, aferent anului 2021, în funcţie de domeniile de studiu şi cercetare, Universitatea din Bucureşti are, alături de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, "cele mai bune performanţe la nivelul sistemului de învăţământ superior românesc", se arată în comunicat.

Clasamentul analizează performanţele a peste 1.000 de universităţi din întreaga lume, având în vedere şase dimensiuni: reputaţia academică, reputaţia de angajator, numărul de studenţi, numărul de citări pentru facultăţi, facultăţi internaţionale şi studenţi internaţionali.

"Un lucru extrem de relevant este faptul că Universitatea din Bucureşti este şi singura universitate din România prezentă în topul QS - Employability 2020, cu o poziţionare în marja 301-500, dovedindu-şi astfel reputaţia pe care o are în rândul angajatorilor. Topul vizează atât reputaţia de angajator, cât şi rezultatele alumnilor, parteneriatele cu angajatorii, conexiunile dintre angajatori şi studenţi sau rata angajabilităţii absolvenţilor", explică sursa citată.

În clasamentul QS World University Rankings by Subject, realizat pe domenii fundamentale, Universitatea din Bucureşti figurează în 10 domenii şi subdomenii din cele 53 analizate.

"În plus, în domeniul "Ştiinţe ale naturii" (marja 401-450) şi subdomeniul "Limba şi literatura engleză" (marja 251-300), Universitatea din Bucureşti este singura universitate din România prezentă în clasamentul QS. Nu în ultimul rând, UB este singura universitate din ţară clasată în seria 201-250 în QS-University Ranking by Subject 2020 în subdomeniul "Lingvistică'', se mai arată în comunicat.

De asemenea, rezultatele Universităţii din Bucureşti poziţionează instituţia drept prima universitate din România în domeniul "Arte şi ştiinţe umaniste", dar şi în subdomeniile "Chimie" şi "Fizică" şi astronomie".

Şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou în clasamentele internaţionale reprezentative ale instituţiilor de învăţământ superior.

Conform datelor publicate miercuri, UBB este una dintre cele două instituţii de învăţământ superior din România care au fost incluse în clasamentul internaţional QS al universităţilor, clasament care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare şi de internaţionalizare.

"UBB şi-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcţionate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naţionale în domeniul educaţiei şi cercetării", afirmă rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, citat într-un comunicat remis presei.

Conform aceleiaşi surse, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se află în intervalul 800 - 1000 al universităţilor incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea din Bucureşti.

În plus, în sistemul QS STAR UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internaţională de excelenţă.

Sursa: AGERPRES