-

Cazacu (ANIS): Competenţele digitale trebuie incluse în trunchiul comun din programa de liceu

Competenţele digitale trebuie incluse în trunchiul comun al programei de liceu, a declarat managerul pentru Afaceri Publice al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihail Cazacu, în şedinţa plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai mare organizaţie patronală din România.

"În momentul de faţă, ceea ce intră la capitolul "digital skills" nu face parte din trunchiul comun al liceelor. Asta înseamnă că la licee unii au parte de o anumită instruire, alţii mai deloc. Ne gândim că pentru o forţă de muncă de care România are nevoie chiar şi acum, dar cu siguranţă în următorii ani, abilităţile digitale trebuie să fie în trunchiul comun", a afirmat Mihail Cazacu.

Reprezentantul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii a cerut Guvernului ca angajaţii din sectorul public să urmeze modelele de digitalizare utilizate de mediul privat.

"Sectorul public, care ar trebui să se adapteze la digitalizare, ar trebui să beneficieze şi de instruirea necesară, instruire atât sub formă de cursuri scurte, dar de asemenea noi credem că persoanele de management din administraţia publică ar beneficia dacă ar avea posibilitatea să discute cu persoane din mediul privat despre cum se digitalizează operaţiunile de business în mediul privat", a declarat Mihail Cazacu.

Oficialul ANIS a susţinut că angajaţii din sistemul public au început să renunţe la modelul digital după finalizarea stării de urgenţă.

"Avem deja indicaţii că în multe instituţii publice ea a fost interpretată ca fiind pe durata stării de urgenţă - "s-a ridicat starea de urgenţă, putem să revenim liniştiţi la hârtii'', a arătat el.

Acesta a solicitat Guvernului ca orice act emis de Executiv să fie gândit pentru a fi aplicat iniţial în mediul digital.

"Este foarte bine că ordonanţa de urgenţă 38 a deschis posibilitatea interacţionării în mod electronic cu Administraţia publică, dar această ordonanţă trebuie susţinută de măsuri concrete. Instituţiile publice trebuie să ştie de unde să facă rost de soluţiile respective şi ce tip de soluţii se foloseşte. Noi propunem să existe un loc din care ei să se poată informa şi acolo să afle ce soluţii de managementul documentelor există deja, cum se folosesc ele în mediul privat, acesta ar fi un prim pas. (...) Noi am aprecia ca măcar actele normative care emană de la Guvern să fie clar din conţinutul lor că se merge pe "digital first". Rugămintea noastră este ca actele normative să fie gândite ca ele să se poată implementa digital. Să nu descoperim, după ce a fost emis actul normativ, că pentru a transforma respectiva procedură într-o procedură digitală mai trebuie scos un alt normativ. Deci am aprecia digital first'', a menţionat reprezentantul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii. Sursa: AGERPRES