-

Copilărie în pandemie. Zeci de sesiuni de activități s-au desfășurat în condiții de siguranță maximă pentru peste 4000 de copii

Mii de preșcolari, elevi din învățământul primar, gimnazial și liceeni din mediul rural participă în această perioadă la Școala de Vară World Vision România, un program care se derulează față în față și online, care constă în sesiuni remediale, dar și de dezvoltare personală pentru 14.000 de copii din mediul rural.

Până acum, la sesiunile față în față au participat peste 4.000 de copii și adolescenți din județele Cluj, Ialomița, Iași, Vaslui și Vâlcea.

Alte câteva mii de copii continuă pregătirea zilele acestea atât din fața dispozitivelor electronice conectate online, cât și împreună cu colegii, educatorii, profesorii, psihologii și voluntarii World Vision în spații mai puțin convenționale. Orele au loc în grădinile și curțile școlilor, pe terenurile de sport sau în alte spații care permit respectarea regulilor de distanțare fizică. Obiectivele principale ale Şcolii de Vară sunt ca acești copii să păstreze contactul cu școala, să recupereze o parte din materia pierdută în perioada stării de urgență și să aibă acces la informații şi sprijin care pot face ca izolarea și distanțarea fizică să fie mai ușor de înțeles și acceptat.

„Vara aceasta este unică”

„A fost o zi minunată. Nu am mai văzut niciodată un spectacol de magie. Magicianul m-a luat asistenta lui azi. Abia aștept să-i povestesc mamei când ajung acasă. Aș vrea să mai văd și alte spectacole. Doamna ne-a promis că ne mai aduce magicieni”, a completat și Maria, elevă în clasa a III-a, la o școală din județul Dolj.

Ce au studiat copiii?

În cea mai mare parte, activitățile au constat în cluburi de lectură, ateliere creative, jocuri sportive şi recreative, excursii în natură, audiții muzicale, toate desfășurate în aer liber.
Copiii și-au făcut planuri de vacanță, au învățat să se protejeze în condițiile pandemiei COVID-19, au făcut mișcare şi au discutat despre alimentația sănătoasă. În plus, au fost implicați în jocuri distractive menite să le dezvolte vocabularul și imaginația sau au discutat liber despre emoții, bullying și alte pericole din viața de zi cu zi sau în mediul online.

În toate școlile în care au avut loc activitățile organizate de World Vision au fost luate măsuri de siguranță. La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor a fost măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius), au fost asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc.), copiii au fost ajutați să se spele și să se dezinfecteze, participanții au purtat mască, s-a păstrat distanța recomandată, iar suprafețele expuse au fost dezinfectate.