-

Grădina de legume din balcon, subiect de cercetare ştiinţifică la USAMV

O doctorandă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi vrea să arate care sunt cele mai bune soluţii ce pot fi aplicate grădinilor de legume care pot fi înfiinţate pe suprafeţe foarte mici, cum ar fi grădinile de balcon pe straturi înălţate.

Roxana Hangan-Istrate, inginer horticol cu specializare în peisagistică, actualmente doctorand în cadrul Facultăţii de Horticultură a USAMV Iaşi, doreşte să ofere soluţii concrete şi practice celor care au suprafeţe de teren foarte mici, cum ar fi cele din jurul caselor sau chiar celor care locuiesc la bloc şi care îşi pot amenaja o grădină de legume pe balcon, pe o suprafaţă de doar un metru pătrat, pe straturi înălţate.

Potrivit acesteia, este din ce în ce mai mare cererea pentru grădini de legume în amenajarea grădinilor private, motiv pentru care a ales să studieze o serie de posibilităţi de utilizare a unor specii legumicole cu întrebuinţări multiple, în conceptul grădinilor urbane şi periurbane. Ea urmăreşte să demonstreze că lipsa suprafeţelor mari nu este un motiv care să-i oprească pe adepţii unui trai sănătos bazat pe consumarea produselor obţinute din cultivarea legumelor, aceştia putând avea la dispoziţie o grădină de legume pe balcon, în vase sau doar pe o bucată foarte mică de pământ.

Tânăra cercetătoare susţine că formarea de straturi înălţate prezintă o multitudine de avantaje, printre care încălzirea substratului timpuriu, posibilitatea plantării mai multor plante pe aceeaşi suprafaţă, întreţinerea minimă şi facilă, producţia de legume pentru consum familial şi, nu în ultimul rând, decorul oferit.

"Prin acest studiu doresc să evidenţiez faptul că o grădină de legume poate fi şi decorativă, astfel fiind uşor de integrat în amenajarea de ansamblu. Suntem în plin proces de dezvoltare urbană, iar lotizările sunt de mici dimensiuni. Acest lucru ne determină să renunţăm la a crea un spaţiu dedicat cultivării plantelor legumicole pentru consum propriu în stare proaspătă iar intenţia mea principală este aceea de a demonstra că acest lucru, adică lipsa spaţiului, nu se aplică. Se poate crea o grădină de legume pe balcon, în vase sau jardiniere, sau doar pe o bucăţică de pământ de doar un metru pătrat iar dacă acest strat este şi înălţat, cu atât mai bine", a spus Roxana Hangan-Istrate.

Sursa: AGERPRES