-

Educaţia în limba română, în afara graniţelor

Numărul copiilor etnici români care învaţă în limba română a crescut, după ce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a acordat 5.500 de burse pentru elevii din Ucraina.

Programul de burse urmează să fie extins de la anul şi pentru elevii etnici români din alte comunităţi istorice, precum Serbia sau Bulgaria.

Pentru şcolile de weekend în limba română din comunităţile de mobilitate, cum ar fi Spania, Italia, Franţa sau Grecia, departamentul pune la dispoziţie două platforme online cu material didactic în limba română, ca suport pentru orele de limba română. 

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi-a fixat ca prioritate educaţia în limba română în afara graniţelor. Ucraina este un caz special. Acolo drepturile etnicilor români la învăţământul în limba maternă vor fi restrânse de noua lege a educaţiei.

Ce soluţii concrete aveţi pentru sprijinirea educaţiei în limba română în acele zone cu o comunitate românească numeroasă, aflăm de la Ovidiu Burduşa, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Ovidiu Burduşa: Graiul pe care îl vorbim este un dar de preţ. E datoria noastră a tuturor să respectăm, să păstrăm şi să promovăm limba română, indiferent unde ne-am afla. Ne dorim să susţinem efortul profesorilor români din străinătate, motiv pentru care am oferit şi oferim în continuare cărţi în limba română şcolilor din străinătate. Într-adevăr, o situaţie deosebită se regăseşte în comunităţile istorice româneşti.

Anul acesta acordăm un număr de 5.500 de burse pentru elevii enici români care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română sau limba maternă în Ucraina. Această iniţiativă a statului român a determinat o creştere semnificativă a numărului de etnici români care îşi încurajează şi susţin copiii să înveţe în limba română.

Unul dintre planurile de viitor ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este să extindem acest program de burse şi în alte state - Serbia şi Bulgaria, cu precădere. Vom continua să susţinem educaţia în limba română şi să venim cu noi proiecte care să încurajeze învăţarea limbii române.

Aşteptările sunt mari într-adevăr şi ne dorim să venim în orice mod posibil în sprijinul românilor din diaspora şi din comunităţile istorice. Pe lângă necesitatea învăţării limbii române, la departamentul pe care îl conduc păstrarea şi promovarea identităţii naţionale a românilor de peste hotare să ştiţi că este o prioritate.

Avem comunităţi numeroase în Italia, Spania, Belgia şi Grecia mai nou. Şcolile de weekend sunt o soluţie, dar se pare că pandemia a stricat multe dintre planurile legate de educaţie. Va avea de pierdut educaţia în limba română în aceste comunităţi?

Ovidiu Burduşa: Pandemia u care ne confruntăm în prezent a determinat o nevoie şi un efort enorm de adaptare, răbdare şi compasiune. Educaţia nu va avea niciodată de pierdut şi va continua să fie o piatră de temelie a fiecărei persoane. Noi la DRP am pus la îndemâna profesorilor şi părinţilor două platforme online gratuite, disponibile şi pe site-ul nostru, unde toţi cei interesaţi pot să acceseze lecţii de limba română şi nu numai, ba chiar şi istorie şi geografie. De asemenea, pe pagina de Facebook a departamentul am alcătuit liste de resurse educative online, ce pot fi accesate din orice colţ al lumii şi am promovat activităţi ale şcolilor româneşti din străinătate.

Finanţările nerambursabile ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni către ce domenii merg anul acesta? Pe partea aceasta de finanţări nerambursabile, s-au adaptat proiectele românilor de pretutindeni?

Ovidiu Burduşa: În prima sesiune undeva la 60% dintre proiectele eligibile să ştiţi că au fost pe educaţie, mai exact 48 de proiecte. În cea de-a doua, să ştiţi că tot educaţia a fost în prim-planul comisiei, urmată de cultură. Cele mai multe proiecte au provenit de această dată din Italia, aşa acum era firesc, din Ucraina, Marea Britanie, Albania şi Serbia.

Pandemia a dat peste cap planurile în întreaga lume, implicit şi planurile românilor aflaţi în diaspora. Un sprijin ar putea veni de la platforma Diaspora Hub, operaţională din luna aprilie. Dincolo de comunicarea pe care o oferă această platformă, ce modalităţi de ajutor aduce pentru românii din afară?

Ovidiu Burduşa: Practic, această platformă Diaspora Hub le-a permis românilor din toate colţurile lumii să caute ajutor din partea comunităţii sau să ofere ajutor. Vorbim aici despre livrarea de alimente, traducerea de documente oficiale, procurarea de medicamente, orice era nevoie în acele momente dificile.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite