-

SMART-Edu - Strategia privind digitalizarea educaţiei din România 2021 - 2027

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat astăzi, 26 octombrie, procesul de elaborare a Strategiei privind digitalizarea educaţiei din România 2021 - 2027 - SMART.Edu (Şcoală Modernă, Accesibilă, bazată pe Resurse şi Tehnologii digitale).

Evenimentul s-a desfăşurat la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti, în prezenţa ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Cristina Anisie, a subsecretarului de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Jean Badea, a secretarului de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului Marian Murguleţ şi a preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României Sabin Sărmaş.

"Digitalizarea educaţiei reprezintă un proiect prioritar pentru mandatul meu de ministru, pentru Guvernul Orban şi pentru Partidul Naţional Liberal. Este un angajament îndrăzneţ pentru generaţiile viitoare, pe care toţi miniştrii educaţiei trebuie să şi-l asume în următorii ani, indiferent de culoarea politică. Pentru generaţiile viitoare nu este prea târziu. Din contră: prin realizarea acestei strategii pentru educaţie construim, de fapt, viitorul pieţei muncii şi pregătim pilonii unei creşteri economice sustenabile pentru următorii cel puţin 30 de ani. Este foarte clar că această strategie trebuie să devină un proiect de ţară, pentru că, dacă ne dorim să construim o Românie modernă, trebuie, în primul rând, să construim o Românie educată", a declarat ministrul Monica Cristina Anisie.

Prin intermediul acestei strategii de digitalizare a Educaţiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării propune un apel la acţiune pentru o cooperare mai strânsă a tuturor factorilor interesaţi, pornind de la următoarele priorităţi: Accesibilitate, Conectivitate, Comunitate, Ecosistem educaţional digital, Inovare şi Sustenabilitate.

"Această strategie este un proiect de ţară de care va depinde viitorul educaţiei în România. Este un document strategic în care liniile şi direcţiile de acţiune trebuie să asigure o predictibilitate în timp, cel puţin până în anul 2027, şi care să se regăsească, distinct, în bugetul Ministerului Educaţiei. Ne dorim o şcoală SMART, o şcoală modernă, accesibilă, bazată pe resurse şi tehnologii digitale care să asigure accesul la o educaţie incluzivă pentru toţi copiii din România. În acest sens, ne dorim un dialog deschis cu toţi factorii interesaţi: autorităţi publice centrale, judeţene şi locale, instituţii publice şi private, organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare, asociaţii ale elevilor şi studenţilor, asociaţii ale părinţilor, sindicate şi patronate, reprezentanţi ai industriilor şi companiilor, specialişti IT, profesori şi manageri", a declarat subsecretarul de stat Jean Badea.

Consultarea publică se va desfăşura online, în perioada 26 octombrie - 9 noiembrie, prin completarea unui chestionar, fiind structurată pe 9 domenii de consultare:

- Competenţe digitale pentru elevi şi studenţi;

- Educaţia digitală pe întreg parcursul vieţii;

- Formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice pentru educaţie digitală;

- Infrastructură şi resurse tehnologice digitale;

- Conectivitate;

- Resurse educaţionale deschise;

- Curriculum şcolar pentru meserii emergente;

- Securitate cibernetică, protecţia datelor, siguranţa online şi etica IT

- Alte teme subsecvente digitalizării educaţiei.

Sursa: AGERPRES