-

Din Iulie 2017, toate firmele și PFA-urile sunt obligate să îşi schimbe CUI-ul. Iată ce trebuie să ştiţi!

Începând cu data de 7 Iulie, societăţile comerciale vor trece printr-un proces de schimbare a codului unic de înregistrare. Această prevedere este este inclusă în Legea nr. 152/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerțului, publicată în iulie 2015 în Monitorul Oficial şi pusă în aplicare începând cu data de 7 Iulie 2017.

Conform ONRC, această măsură este necesară în vederea alinierii legislaţiei româneşti în domeniu cu cea europeană şi are ca finalitate introducerea unui nou identificator unic la nivel european.

Astfel, atât firmele, cât și entitățile fără personalitate juridică din România vor avea, pe lângă codul de identificare existent, un nou cod european (EUID), care va permite contribuabililor să fie identificați în sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din care va face parte și ONRC.

7 iulie 2017 este data oficială la care noul cod va fi acordat automat la înmatriculare/ înregistrare solicitanților, fie că vorbim de persoane juridice (firme), fie de entități fără personalitate juridică, organizate sub formă de PFA, întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF).

"Începând cu data de 7 iulie 2017, la înmatriculare/ înregistrare, solicitanților li se eliberează certificatul de înregistrare, conținând numărul de ordine din registrul comerțului și codul unic de înregistrare fiscală atribuit de Ministerul Finanțelor Publice, precum și identificatorul unic la nivel european (EUID), alocat în sistemul informatic integrat al Oficiului Național al Registrului Comerțului", a transmis Biroul de comunicare al ONRC.

Potrivit informațiilor transmise de ONRC, de la data amintită, reprezentaţii legali ai firmelor înființate înainte de 7 iulie 2017 vor putea solicita preschimbarea certificatului de înregistrare cu noul certificat de înregistrare, care va conține și identificatorul unic la nivel european.

Până la apariția unor clarificări în acest sens, noile certificate de înregistrare, actualizate corespunzător cu codul unic la nivel european, se va face gratuit, prin depunerea unei cereri la ONRC. Mai multe detalii cu privire la această reglementare puteţi găsi AICI.

O altă noutate importantă cu privire la PFA-uri !!!

Din ianuarie 2017 și până în ianuarie 2019, PFA-urile care au au în prezent mai mult de cinci coduri CAEN sunt obligate să îşi modifice actele de înregistrare la Registrul Comerţului, după această perioadă riscând să fie radiate din oficiu.