-

„Mitocănia” în trafic, sancţionată de noul cod rutier

Codul Rutier a cunoscut anul acesta schimbări majore, noile măsuri fiind aplicate în două etape, unele din vară, celelalte urmând a fi transpuse în realitate începând din toamna acestui an, mai exact din luna Octombrie.

Lipsa celor 7 ani de acasă în rândul şoferilor este un fenomen care a luat amploare şi care, din păcate, are repercusiuni nedorite în trafic. De aceea, noul cod rutier îşi propune să controleze acest fenomen şi să-i sancţioneze pe toţi cei care se dovedesc a fi indisciplinaţi în trafic.

Astfel, şofatul agresiv şi şoferii nesimţiţi ar putea fi sancţionaţi cu 6-8 puncte amendă şi chiar ar putea să rămână fără permis începând cu acest an, ca urmare a modificării articolului 136, care obligă şoferii să nu adopte comportamente agresive.

Conform noului cod rutier, şoferii nu au voie:

- să demarareze în trombă;
- să circule cu viteză la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia;
- să folosească în mod repetat semnalele luminoase sau claxonul pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din faţă de a elibera banda de circulaţie;
- să conducă un moped sau o motocicletă pe o singură roată;
- să meargă înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie.

Şoferii vor fi pedepsiţi, de asemenea, pentru: circulaţia cu autovehiculul pe trotuar, în lungul acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat în vederea întoarcerii sau rotirii vehiculului; oprirea neregulamentară a vehiculului pe prima bandă blocând deplasarea vechiculelor aflate în spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea roşie a luminii semaforului; conducerea unui vehicul care poluează fonic, peste norma stabilită de regelemntarile în vigoare, din cauza eliminării amortizoarelor fonice din tobă sau a utilizării unor astfel de amortizoare neomologate.

Şi cuantumul amenzilor rutiere s-a modificat, acesta fiind cuprins între 210 şi 2.100 lei în cazul persoanelor fizice, în timp ce persoanele juridice pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 2.205 şi 10.500 lei.

Sancţiunile au fost stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Clasele de sancţiuni sunt urmatoarele:

•clasa I: 2 sau 3 puncte de penalizare, respectiv 210 sau 315 lei amendă
•clasa a II-a: 4 sau 5 puncte de penalizare, respectiv 420 sau 525 lei amendă
•clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte de penalizare, respectiv amendă de la 630 la 840 lei
•clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte de penalizare, respectiv amendă de la 945 la 2.100 lei
•clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte de penalizare, respectiv amendă de la 2.205 la 10.500 lei.

Noul cod rutier aduce cu sine un mecanism electronic de evidenţă şi comunicare a amenzilor contravenţionale, care va oferi informaţii în timp real despre amenzi şi plata acestora. Iar contravenienţii vor putea să facă plăţile într-un cont unic, la orice unitate a Trezoreriei, indiferent de adresa de domiciliu.

Pe deasupra, noul proiect prevede că actualul termen de 48 de ore pentru achitarea a jumătate din cuantumul minim al amenzii va fi extins la 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.