-

Ești martor într-un proces civil? Află tot ce trebuie să știi despre cum se depune mărturie

În cazul în care sunteți implicat într-un proces civil, una dintre probele pe care le puteți folosi este cea cu martori, adică puteți desemna una sau mai multe persoane să depună mărturie.

In acelasi timp, puteti fi numit ca martor intr-un astfel de proces, ceea ce inseamna ca veti fi citat si ascultat de catre instanta de judecata. Afla astazi care sunt toate etapele prevazute de Noul Cod de Procedura Civila pentru administrarea probei cu martori, de la ascultarea si inlocuirea martorilor, pana la depunerea juramantului si banuiala de marturie mincinoasa.

Proba cu martori este una dintre probele prevazute la art. 250, Capitolul II - Judecata, Sectiunea a II-a - Cercetarea procesului, din Noul Cod de Procedura Civila intrat in vigoare in 15 februarie 2013.

"Art. 250. - Dovada unui act juridic sau a unui fapt se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, marturisirea uneia dintre parti, facuta din proprie initiativa sau obtinuta la interogatoriu, prin expertiza, prin mijloacele materiale de proba, prin cercetarea la fata locului sau prin orice alte mijloace prevazute de lege" - extras din NCPC

Conform acestui act normativ, proba cu martori este admisibila in toate cazurile in care legea nu dispune altfel, insa niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, daca valoarea obiectului sau este mai mare de 250 lei. "Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricarui act juridic, indiferent de valoarea lui, daca a fost facut de acesta in exercitiul activitatii sale profesionale, in afara de cazul in care legea speciala cere proba scrisa", se precizeaza la Art. 309 NCPC.

Totodata, in cazul in care legea cere forma scrisa pentru validitatea unui act juridic, acesta nu poate fi dovedit cu martori. De asemenea, este inadmisibila proba cu martori daca pentru dovedirea unui act juridic legea cere forma scrisa, in afara de cazurile in care:

partea s-a aflat in imposibilitate materiala sau morala de a-si intocmi un inscris pentru dovedirea actului juridic;
exista un inceput de dovada scrisa, potrivit prevederilor art. 310;
partea a pierdut inscrisul doveditor din pricina unui caz fortuit sau de forta majora;
partile convin, fie si tacit, sa foloseasca aceasta proba, insa numai privitor la drepturile de care ele pot sa dispuna;
actul juridic este atacat pentru frauda, eroare, dol, violenta ori este lovit de nulitate absoluta pentru cauza ilicita sau imorala, dupa caz;
se cere lamurirea clauzelor actului juridic.
Atentie! Proba cu martori nu se admite niciodata impotriva sau peste ceea ce cuprinde un inscris si nici despre ceea ce s-ar pretinde ca s-ar fi zis inainte, in timpul sau in urma intocmirii lui, chiar daca legea nu cere forma scrisa pentru dovedirea actului juridic respectiv.

Citarea si inlocuirea martorilor

Daca instanta a incuviintat dovada cu martori, atunci se va dispune citarea si ascultarea acestora.

Atentie! Odata desemnati de catre parti, martorii nu mai pot fi inlocuiti decat in anumite situatii. Concret, conform NCPC, inlocuirea martorilor nu se va incuviinta de instanta de judecata decat in caz de moarte, disparitie sau motive bine intemeiate, caz in care lista se va depune sub sanctiunea decaderii, in termen de 5 zile de la incuviintare.

In cazul in care un martor care nu este inscris in lista sau nu este identificat in mod lamurit, fiecare parte va putea sa se impotriveasca la ascultarea acestuia de catre instanta de judecata.

Dupa ce a fost citat, martorul se va prezenta la instanta de judecata pentru a depune marturie.

Atentie! Daca martorul va lipsi de la prima citare, instanta poate emite mandat de aducere. Mai mult decat atat, in pricinile urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar de la primul termen.

Daca si dupa emiterea mandatului de aducere, martorul nu se infatiseaza sau nu poate fi gasit, instanta va putea proceda la judecata.

In schimb, pot exista si situatii in care martorul nu poate veni in instanta din cauza unei boli sau unei imprejurari grave. In aceste cazuri, martorul poate fi ascultat la locul unde se afla, cu citarea partilor.

Cine nu va fi ascultat ca martor?

...............

 

Citește mai departe pe AvocatNet.Ro