-

Dreptul la grevă, îngrădit în România de legislaţia actuală?

Cadrul legislativ din ţara noastră a restricţionat dreptul la grevă în România.Legislaţia a fost modificată în anul 2011 de către guvernanţi de la acea vreme.

,,România poate fi luată ca model în ceea ce priveşte legislaţia anti-sindicală . Organizaţia Internaţională a Muncii contestă fundamentul juridic al dreptului la grevă şi transpunerea acestuia în legislatiile nationale, mergând până la a perturba functionarea mecanismelor de supraveghere ale OIM. Grupul Patronatelor la OIM are intentia de a găsi modalităţi de a elimina dreptul la grevă cu totul. În ciuda faptului că dreptul la grevă este un drept fundamental al lucrătorului , un drept garantat de Constituţia României astăzi legislaţia naţională restricţionează brutal dreptul la grevă. Există o serie de condiţionalităţi în legea dialogului social legate de desfăşurarea protestelor.În primul rând se regăseşte în textul legii o prevedere care aminteşte de suspendarea pe perioada grevei a contractelor individuale de muncă, dar lucrătorii sunt protejaţi sub efectul legii, prin urmare nu pot fi daţi afară. Cu toate acestea lucrătorii care decid să intre în grevă trebuie să semneze nişte tabele care conform legii trebuie puse la dispoziţia angajatorului”, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Antena Satelor , preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Conform legislaţiei actuale din ţara noastră dreptul la grevă nu poate fi exercitat decât de către structurile sindicale care au în componenţa lor cel puţin jumătate plus unu din numărul total de salariaţi dintr-o societate sau instituţie.

,,Din 2011 din momentul modificării legislaţiei privind organizarea protestelor şi până în prezent în România nu s-au mai executat greve în conformitate cu prevederile constituţionale şi legale. Greva presupune rigoare şi protecţie pentru salariaţi.Blocul Naţional Sindical a făcut un demers pentru modificarea legislaţiei în privinţa dreptului la grevă. Un proiect de lege realizat de liderii BNS a fost depus în Parlament iar în urmă cu trei săptămâni a avut loc o primă dezbatere pe marginea acestui proiect în cadrul Comisiei de Muncă din Senat.Se aşteaptă acum analizarea proiectului şi de către Ministrul pentru Dialog Social Liviu-Marian POP”, a mai precizat la Radio România Antena Satelor Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Dreptul la grevă este o piatră de temelie a democratiei si a justitiei sociale si a fost recunoscut pe plan international de mai mult de 50 de ani. Aproximativ 90 de tări au inclus dreptul la grevă în constitutiile lor nationale