-

Legea falimentului personal, adoptată! Datornicii îşi pierd controlul asupra banilor proprii

Peste 700.000 de români sunt datornici la bănci, suma totală ridicându-se la 11,5 miliarde de lei. Mulţi îşi pun speranţe în Legea falimentului personal, care a fost votată ieri, însă lucrurile nu stau chiar aşa de simplu cum par. „ Nu mai eşti stăpân pe banii tăi, tot bugetul tău este controlat de altcineva”, spun bancherii. 

Cei care nu mai pot să-şi plătească datoriile pot să-şi declare insolvenţa cu scopul de a evita executarea silită şi acumularea de dobânzi şi penalităţi. Băncile nu vor mai calcula dobânzi de întârziere şi penalităţi pentru sumele restante înainte de insolvenţa personală, însă clientul trebuie să se ţină de noul grafic de rambursare, care poate prevede inclusiv lichidarea anumitor bunuri, inclusiv din moşteniri.

Deputatul PSD, Ana Birchall, care a iniţiat acest proiect de lege, spune că Legea falimentului personal se bazează pe o procedură administrativă care îi permite persoanei să îşi achite datoriile timp de cinci ani, iar dacă acest lucru nu este posibil există şi o a doua variantă, de lichidare a activelor.

Citeste mai mult pe www.jurnalul.ro