-

Prima mea casă poate fi prima ta casă

"Prima casă" devine "A doua casă”. Beneficiarii programului care deţin o locuinţă achiziţionată sau construită pot să cumpere o nouă locuinţă tot în cadrul programului, cu condiţia îndeplinirii cumulative a mai multor condiţii, cum ar fi aceea ca noua locuinţă să aibă suprafaţa utilă mai mare decât locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul Programului.

Locuinţa achiziţionată iniţial în cadrul Programului trebuie înstrăinată prin vânzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe, iar creditul acordat iniţial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuinţe, sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul Programului.

Din totalul proprietăţilor achiziţionate prin programul "Prima Casă” din 2009 de la implementare sa, până în prezent, circa 130.000 imobile, adică 69% sunt construite înainte de 2008 şi 31% sunt imobile noi, construite după această dată, potrivit datelor Fondului de Garantare a Ceditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program.

"Extinderea programului Prima Casă este o iniţiativă bună în măsura în care simultan se vor găsi pe piaţă doritori pentru locuinţe mai mici şi mai ieftine care să cumpere de la deja beneficiarii programului Prima Casă locuinţele achiziţionate de aceştia. Cu banii obţinuţi, primii beneficiari ai programului vor putea accesa un nou credit pentru o locuinţă mai mare”, a declarat astăzi la Radio România Antena Satelor, Radu Soviani, analist financiar în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"În perioada următoare Prima Casă mai are valoare ca program guvernamental în special prin prisma garanţiei oferite de stat pentru rambursarea în cazul unor incidente de neplată. Iniţial programul Prima Casă se remarca şi prin nivelul ratei dobânzii care era subvenţionat prin garanţiile oferite de stat. Acum şi în cazul creditelor ipotecare nivelul ratei dobânzii a scăzut semnificativ”, a mai precizat Radu Soviani.

Care va fi efectul prin extinderea programului Prima Casă la A doua Casă?

Nu va fi o vâltoare a celor peste 100 000 de cetăţeni care au cumpărat imobile prin programul Prima Casă în a-şi scoate locuinţele la vânzare pentru a-şi achiziţiona un imobil mai mare prin programul guvernamental A doua Casă. Va urma o perioadă în care oamenii se vor feri să acceseze un nou credit atâta timp cât nu au siguranţa unui loc de muncă, a unui venit lunar stabil, motive care nu vor aduce schimbări semnificative pe piaţa imobiliară o dată cu introducerea programului guvernamental "A doua Casă”, a mai spus Radu Soviani.

Ce se va întâmpla pe piaţa locuinţelor noi anul acesta?

Se construieşte foarte mult şi se vinde nu atât de mult pe cât s-a construit. Explicaţia oferită de analistul financiar Radu Soviani: Nu avem credit în piaţă deşi conform statisticilor, băncile comerciale au resurse pentru că în ultimul an au atras 230 miliarde lei în depozite de la populaţie şi de la companii şi au ca sume plasate în credite 210 miliarde lei. Există prin urmare, un excedent de aproximativ 5 milioane de euro, bani pe care băncile nu reuşesc să îi plaseze în credite. Există reticenţe din partea băncilor comerciale în a oferi credite şi oricât s-ar construi, cât timp preţurile locuinţelor nu scad, nu revin la normal, cererea mai mare pentru locuinţe se poate întâlni cu oferta imobiliară doar pe segmentul cu preţuri mici 20 000 euro, 30 000 euro, 40 000 euro.

Text: Robina Cornaciu