-

Prima Ta Casă - ce trebuie să știi

Criza economică îi face pe mulţi să se ferească de credite. Însă, tentaţia de vine mare când, în anumite condiţii, în contextul unor reglementări speciale, aceste împrumuturi bancare ne pot ajuta să ne împlinim un ţel mult-visat: dobândirea unei locuinţe.

Pin urmare, în cele ce urmează, dl. avocat Andrei Grigoriu, consultant în cadrul platformei on-line avocatnet.ro ne va vorbi despre programul „Prima Casă” şi despre posibilitatea extinderii sale şi în anul 2015.

Ce reprezintă programul Prima Casă?

În linii mari, acest program este unul guvernamental, parte a unui set de măsuri anti-criză, iniţiat după apariţia problemelor economice din 2009. Având în vedere stagnarea construcţiei de imobile cu destinaţia de locuinţă, imposibilitatea cetăţenilor de accesa credite şi, totodată, nevoia de locuinţe, acest program a fast iniţiat pentru a susţine sectorul economic al construcţiilor şi a pentru a facilita accesul la credite ipotecare, mai ieftine. Acest program a fost introdus prin OUG nr. 60/2009 şi prin Legea 368/2009 pentru aprobarea OUG nr. 60/2009. A fost modificat prin OUG 30/2010, precum şi prin alte acte normative ulterioare.

În mod practic, Statul garantează o parte a creditului – actualmente un procent de 50% - impunând anumite condiţii. Prin urmare, nu este vorba despre un credit de Stat, ci despre un credit bancar, acordat de către băncile care doresc să facă parte din acest Program, în anumite conţii.

Condiţiile de îndeplinit.

Acest tip de credit este accesibil numai în anumite cazuri. Astfel, solicitanţii vor trebui să îndeplinească anumite condiţii:

  •  să nu deţină în proprietate o locuinţă – cu excepţia cotelor-părţi deţinute prin moştenire;
  •  să dispună de un anumit avans;
  •  să constituie un anumit depozit;
  •  să nu înstrăineze locuinţa un anumit timp;
  •  să asigure locuinţa.

Persoanele cărora se adresează creditul.

  •  celor care doresc să achiziţioneze o locuinţă finalizată sau în construcţie;
  •  celor care construiesc de la zero o locuinţă, în anumite condiţii.

Facilităţile Programului.

Programul oferă posibilitatea creditării cu un avans mic, în condiţii avantajoase – dobânzi mici, inexistenţa anumitor comisioane. Evident, cei care doresc să acceseze acest credit vor trebui să se adreseze băncilor participante la program, pentru a vedea oferta în mod concret. În general, se practică un avans de 5 %.

Cât timp este aplicabil programul?

Programul a fost aplicat de la an la an, succesiv. Totuşi, este nevoie să înţelegem mecanismul de funcţionare a programului: în cursul unui an, Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, pune la dispoziţie băncilor un plafon total de garantare.

Acest lucru înseamnă că programul Prima Casă nu se derulează la infinit, ci în limita plafonului de garantare acordat, prin urmare, dacă plafonul de garantare se epuizează, programul va înceta. Ulterior, se poate începe o altă etapă a Programului, prin acordarea unui nou plafon.

Un rol important în acest program îl are Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), fond înfiinţat în decembrie 2001, în baza Legii 133/1999 privind stimularea întreprinzătorilor privaţi pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Astfel, informaţii utile despre program le puteţi accesa de pe site-ul Fondului AICI

Din câte se aude, programul este aplicabil şi în anul 2015, ba mai mult, există un nou program guvernamental ce vine sa înlocuiască ( sau sa modifice) programul Prima Casă care, trebuie să recunoaştem, a fost motorul pieţei imobiliare, în special pe segmentul locuinţelor noi, în ultimii ani.

Se pare că da. Astfel, prin Hotărârea de guvern nr. 16/2015, Statul Român a aprobat un plafon de garantare în valoare de 2,5 mld. Lei, care va fi utilizat în condiţiile tipice Programului, respectiv pe principiul împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, prin FNGCIMM şi finanţatori.

Băncile participante la acest program sunt arătate pe site-ul Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Sursa: Antena Satelor, Emisiunea Vrem să Ştii (09.03.2015), rubrica Ghid Juridic, invitat avocat Andrei Grigoriu prin recomandarea publicaţiei on-line avocatnet.ro