-

Cât de obligatorie este asigurarea obligatorie a locuinței?

1. Ce reprezinta asigurarea obligatorie a locuintei?

Este vorba de un contract de asigurare obligatorie a locuintei in baza caruia se pot obtine despagubiri daca se produce un dezastru natural.

La incheierea acestui contract, proprietarul locuintei primeste o polita de asigurare si un certificat de asigurare.

Cu aceste doua documente se poate dovedi ca o locuinta este asigurata, in cazul unui control al autoritatilor.

Totodata, in baza politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale se pot cere despagubiri de la asigurator.

In prezent, societatile autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte sunt in numar de 23.

Asigurarea are o valabilitate de 12 luni. Pentru a evita falsurile, proprietarii de locuinte trebuie sa studieze cu atentie polita de asigurare. Aceasta trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente: denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante; numele beneficiarului asigurarii; tipul locuintei si adresa acesteia; suma asigurata obligatoriu; prima obligatorie si termenele de plata a acesteia; perioada de valabilitate a contractului de asigurare; numarul si titlul legii in baza caruia a fost emisa polita.

2. Care sunt reglemetarile legislative privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale (PAD)?

Asigurarea obligatorie a locuintei este reglementata de Legea 260 din 2008 si de normele pentru aplicarea acesteia.

Trebuie mentionat ca persoanele care nu-si asigura casele pot fi amendate, in cazul unui control, cu o suma cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

3. Care sunt riscurile acoperite de aceasta asigurare si ce sume se acorda ca despagubire?

Cele trei mari riscuri acoperite de asigurarea locuintei sunt cutremurele, alunecarile de teren si inundatiile. Dar sunt acoperite si daunele provocate indirect de aceste dezastre naturale prin incendii sau explozii, de exemplu.

Despagubirile sunt acordate in functie de tipul locuintei si, automat, in functie de cat a costat asigurarea.

In momentul de fata, locuintele sunt impartite in doua categorii: cele care au o structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn si cele care cu o rezistenta mai mica, cum ar fi casele cu pereti din chirpici sau din caramida nearsa.

Asadar, pentru casele mai rezistente asigurarea costa 20 de euro pe an, iar despagubirile pot ajunge pana la 20.000 de euro.

Pentru casele mai putin rezistente, asigurarea costa 10 euro pe an, iar despagubirile pot ajunge pana la 10.000 de euro.

4. Care sunt daunele care nu sunt acoperite de PAD, dar sunt cel mai adesea pretinse in baza acestei asigurari?

Asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale NU acopera inundatiile produse în timpul formării unor lacuri de acumulare sau în timpul schimbării artificiale a cursurilor de apă.

Nu sunt acoperite nici daunele in cazurile in care exista un pericol brusc de prabusire sau alunecare de teren, urmare a sapaturilor sau a lucrarilor facute la casa.
Alt risc neacoperit este lasarea pamantului din cauza greutatii casei.

De asemenea, proprietarii de locuinte trebuie sa stie ca asigurarea NU acopera garajele, magaziile sau grajdurile, daca acestea nu sunt legate de casa, si nici bunurile din interiorul casei.

Nu se acorda despagubiri nici pentru casele construite in locuri interzise sau pentru locuintele prabusite din cauza defectelor de constructie.

5. Cine are obligatia de a verifica si sanctiona contraventional proprietarii de imobile cu destinatia de locuinta, care nu au incheiat asigurarea obligatorie si care sunt amenzile aplicate in acest caz?

De controlul politelor de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor se ocupa primarii sau persoanele imputernicite in acest sens de catre acestia. Persoanele care nu incheie asigurarea obligatorie pot fi amendate cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Sursa: Antena Satelor, Emisiunea "Vrem sa Stii" (02.03.2015), invitat Alexandru Boiciuc, redactor la publicaţia online AvocatNet.ro.