-

Pașii legali de urmat pentru contestarea amenzilor date în baza ordonanțelor militare

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) transmite celor care consideră că au fost amendați abuziv și doresc să conteste amenzile primite în baza ordonanțelor militare, care sunt pașii de urmat pentru un astfel de demers.

Toate detaliile și baza legală sunt disponibile pe facias.ro.

Persoanele în cauză pot depune contestație la judecătoria din raza teritorială a locului în care a fost sancționată fapta.

Contestația trebuie depusă în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, alături de o serie de documente: copii ale procesului verbal și al actului de identitate, alte documente relevante cauzei și dovada plății unei taxe judiciare de timbru, în valoare de 20 de lei (aceasta poate fi plătită la un oficiu poștal sau sucursală CEC Bank).

Puteți plăti jumătate din cuantumul amenzi în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal, iar dacă veți avea câștig de cauză în instanță suma va fi recuperată.

Important de reținut: dacă trece o perioadă de 2 luni fără ca procesul verbal să vă fie comunicat, executarea acestuia se prescrie.

În susținerea contestației poate fi invocată și decizia CCR, care a admis excepția de neconstituționalitate a OUG 34/2020, pentru modificarea și completarea OUG 1/1999.

De asemenea, cetățenii trebuie să știe că amenzile aplicate în baza dispozițiilor legale declarate neconstituționale nu vor fi anulate automat, ci numai în instanță.

Foto: pixabay

banner 600 h 1

Articole înrudite