-

Consumatorii din Uniunea Europeană vor putea să îşi apere drepturile în mod colectiv

Consumatorii din Uniunea Europeană vor putea să îşi apere drepturile în mod colectiv, conform unor noi norme adoptate astăzi în plenul Parlamentului European.

Astfel, consumatorii europeni afectaţi de practici ilegale pot forma grupuri pentru a iniţia acţiuni colective în justiţie şi să solicite despăgubiri.

Noile norme impun statelor membre să instituie mecanisme pentru acţiuni de reprezentare care să garanteze protejarea adecvată a consumatorilor împotriva prejudiciilor colective. În acelaşi timp, există şi garanţii împotriva acţiunilor abuzive în justiţie.

Europarlamentarii au argumentat că prin aceste norme, consumatorii europeni vor avea dreptul de a cere în mod colectiv atât măsuri reparatorii, cât şi măsuri de încetare, prin intermediul unor entităţi calificate, ca, de exemplu, organizaţii ale consumatorilor sau organisme publice.

Europarlamentarii au dat ca exemplu cazul Volkswagen, în care europenii au cumpărat maşini crezând că acestea aveau un anume grad de poluare sau scandalul Amazon.

Şi tot legat de drepturile consumatorilor, eurodeputaţii au pledat pentru aşa-numitul drept la reparaţie.

În proiectul de rezoluţie privind o piaţă unică mai sustenabilă, eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să facă reparaţiile mai atractive, mai sistematice şi mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, fie prin garanţii pentru piesele înlocuite, fie printr-un acces mai bun la informaţiile privind reparaţiile şi întreţinerea.

Eurodeputaţii au cerut şi un sprijin crescut pentru pieţele bunurilor second hand şi au solicitat măsuri de combatere a practicilor care reduc în mod intenţionat durata de viaţă a unui produs.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite