-

Salarii mărite în plină criză la Institutul minorităţilor naţionale, la biblioteci şi muzee naţionale

Salarii mărite în plină criză la Institutul minorităţilor naţionale, la biblioteci şi muzee naţionale.

Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, deputatul UDMR Csep Andrea, a precizat că iniţial şi-a dorit o creştere salarială cu 100 la sută a angajaţilor Institutului pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale, însă aceştia vor primi doar 22 la sută în plus.
Parlamentarul mureşean a declarat pentru Radio Tg. Mureş că măsura este de fapt o reparaţie a unei inechităţi salariale şi a fost concepută înainte de apariţia pandemiei: "Ceea ce am adus nou prin această modificare pe Legea salarizării, este faptul că şi angajaţii din acest Institut vor beneficia de salarii la nivelul celorlalte instituţii în domeniu. Potrivit textului legii, nu vor creşte salariile primite până acum, cu 100 la sută, ci cu 22,4 la sută. Este vorba de 24 de persoane care lucrează în acest instituţie. Acest proiect a fost discutat în cadrul Parlamentului înainte să apară restricţiile cauzate de epidemie".
Consultantul financiar Adrian Benţa este de părere ca majorarea salariilor este necesară în general însă, în plină criză generată de COVID 19, nu este o măsură potrivită: "Orice creştere de salarii se justifică, oamenii trebuie plătiţi bine. Ideea este că trebuie să te raportezi şi la ceea ce se întâmplă în jurul tău. În monetul în care milioane de contracte de muncă sunt suspendate sau încetate, este bine să fii mai reţinut în unele creşteri de salarii din sistemul public pentru că devine frustrant faţă de ceilalţi, care se văd cu veniturile reduse. Deci, din punctul meu de vedere, momentul nu este oportun, nu că acei oameni nu ar merita salarii mai bune ci datorită faptului că suntem într-o plină criză economică, dublată de o criză sanitară".
Şi angajaţii Bibliotecii Academiei Romane vor primi cu 30% mai mult, la fel şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Autoritatea Rutieră Română şi cea Navală, unde majorările vor fi de 20% faţă de decembrie 2019.
Măririle salariale nu includ bibliotecile şi nici muzeele judeţene, cu toate că unele muzee au colecţii de nivel naţional, ceea ce este discriminatoriu, crede directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan. Acesta susţine că dacă restricţiile se vor prelungi şi după 1 mai, vor intra în şomaj tehnic şi angajaţii Muzeului: "Este discriminatorie această lege, pentru că sunt muzee judeţene cu patrimoniu mai mare decât multe muzee naţionale, adică au colecţii de importanţă naţională. La noi, personalul contractual a fost trimis în şomaj tehnic, este vorba de 5 persoane, iar cei ce nu pot veni la lucru se află în concediu de odihnă până la 1 mai. Atunci aşteptăm noi reglementări despre modalitatea de a continua, în funcţie de ce hotărăşte Consiliul Judeţean. Deci dacă nu se încheie această situaţie de urgenţă, vor urma şi la Muzeu decizii de şomaj tehnic". Proiectul de lege care modifică Legea Salarizării a fost votat săptămâna trecută, online, de plenul Camerei Deputatilor ca for decizional, şi a intrat în vigoare din 9 aprilie.

RADOR
Foto: Pixabay

banner 600 c 1