-

Noutăți privind programul european de muncă flexibilă Kurzarbeit

Ordonanţa de urgenţă privind finanţarea măsurilor active în cadrul Programului de muncă flexibilă Kurzarbeit a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern de vineri.

'Ordonanţa de urgenţă care vine cu noi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori, în contextul situaţiei epidemiologice, vizează sprijinirea salariaţilor care vor avea un program flexibil de lucru. Având în vedere situaţia economică încă dificilă prin care trec unele companii, creăm această posibilitate, în paralel având în derulare o serie de alte măsuri care încurajează revenirea la muncă. Ordonanţa de urgenţă include un pachet de măsuri care se referă la activitatea sezonierilor şi ne propunem să îi susţinem şi pe aceştia în desfăşurarea activităţii, pentru cei care desfăşoară activităţi de muncă cu durată determinată', a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a adăugat că sunt prevăzute măsuri de sprijin 'foarte bune' pentru zilieri, precum şi măsuri privind telemunca, acolo unde fişa postului permite.
'Avem prevederi foarte bune pentru cei care desfăşoară activităţi de tip zilier, venim şi aici cu măsuri de sprijin pentru aceştia prin intermediul angajatorilor lor .(...) Nu în ultimul rând, ordonanţa de urgenţă conţine prevederi care apreciază munca desfăşurată în regim de telemuncă, este vorba despre cei care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgenţă şi pentru care venim, având în vedere eficienţa activităţii lor, cu o serie de măsuri care să le permită, dacă fişa postului le permite, să continue aceste activităţi în condiţii de telemuncă să şi-o desfăşoare pentru a fi eficienţi', a precizat Alexandru.
Ea a amintit că a fost lansată săptămâna trecută o aplicaţie care permite angajatorilor să îi înregistreze electronic pe toţi cei care desfăşoară activităţi de tip zilier.
Ministrul Muncii a afirmat că ordonanţa de urgenţă are avizele necesare, fiind aşteptat şi avizul Consiliului Legislativ.

AGERPRES

Foto: Pixabay